Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Taste the Mediterranean festival gostovao na Salonu Food'in Sud u Marseilleu

Taste the Mediterranean festival gostovao na Salonu Food'in Sud u Marseilleu

Chef Marko Đurašević i članovi žirija 'Le Trophée des Apprentis' izabrali pobjednika

 Samo su nijanse odlučivale o pobjedniku natjecanja 'Le Trophée des Apprentis' za mlade pomoćnike chefova, održanog u sklopu Salona Food’in Sud u Marseilleu, čija je glavna nagrada sudjelovanje na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, od 4. do 9. listopada 2022. Natjecanje je organizirala udruga Gourméditerranée, u njemu je sudjelovalo osam talentiranih pomoćnika, a chefovi vrhunskih restorana koje su predstavljali, nadzirali su njihov rad i samo su savjetima smjeli pomoći. Trijumfirao je Pierre Bourdon, pomoćnik chefa Fabiena Torrentea iz restorana Bubo u Marseilleu.

'Impresioniralo me s koilko strasti i želje za pobjedom su svi pomoćnici pristupili ovom natjecanju, čiji program uopće nije bio jednostavan. Naime, svi kandidati su tek 15 minuta prije početka natjecanja dobili košaru iznenađenja s namirnicama od kojih su trebali skuhati jelo i servirati šest tanjura za šest članova žirija. I to za samo jedan sat! Ideja je bila da se namirnice iskoriste u potpunosti, a tri glavne stavke u ocjenjivanju bile su: originalnost i okus, iskorištenost namirnica te njihov tretman', objašnjava chef Marko Đurašević, član žirija i predstavnik festivala Taste the Mediterranean na ovom natjecanju u Marseilleu. 

Uz Đuraševića, chefa splitskog restorana Kinoteka, u  žiriju za 'Le Trophée des Apprentis' bili su uvaženi profesionalci iz miljea francuske gastronomije: predsjednik žirija Fabien Lefebvre - MOF 2004., Lionel Levy - predsjednik udruge Gourméditerranée i chef restorana Alcyone, Tatiana de Williencourt - direktorica Le Fond Epicurien, Pierre Psaltis - urednik i novinar izdanja Le Grand Pastis, te Loic Fauchon - Generalni direktor SAFIM. U prvom dijelu natjecanja svaki od njih kušao je osam jela jer je svaki pomoćnik zadane namirnice interpretirao na svoj način. Žiri je odabrao četiri finalista, koje je u drugom krugu čekala još izdašnija košara, s čak 13 namirnica za novi izazov u sat vremena. Bourdonova janjeća rolada od otkoštanih leđa punjena kremom od inćuna i iranskom pistacijom, ravioli od blitve punjeni tartarom od korjenastog povrća, kestena i morskih ježinaca, uz janjeći jus i vinaigrette od agruma - ostavili su najbolji dojam na sve članove žirija.

'Prevladala je ravnoteža okusa i finalna prezentacija jela', objašnjava chef Đurašević.  'No  unatoč jako izraženom natjecateljskom duhu, među kandidatima je u radnom prostoru vladala velika kolegijalnost i bez problema su dijelili materijale za rad. To pokazuje s koliko predanosti pristupaju poslu, koliko se međusobno uvažavaju, te koliko poštuju radnu etiku i autoritet chefa o kojemu, ne samo u Francuskoj, ovisi cijeli restoran', smatra chef Đurašević, koji je iskustvo stjecao radeći više od dvadeset godina u vodećim restoranima u Španjolskoj, Francuskoj i Kaliforniji.

Vrhunsku kreativnost i organizaciju rada na Salonu Food’in Sud, održanom od 23. do 25. siječnja,  demonstrirao je top chef Alexandre  Mazzia.  On u Francuskoj uživa status kulinarskog  superstara. Njegovo kuhanje vodič Gault&Millau prošle je godine ocijenio s 19/20 bodova, a  još 2019. dodijelio mu je Trofej Chef godine. Uz to njegov restoran 'AM par Alexandre Mazzia' u samo šest godina dobio je 3*** Michelin. Chef Mazzia i njegov tim od sedam članova, za predstavljanje na Food’in Sud kreirali su šest sljedova sa 36 maštovitih, okusima bogatih zalogaja te tako predstavili koncept restorana koji u Marseille privlači goste iz cijelog svijeta. Poimanje visoke gastronomije kojoj se posvetio nakon košarkaške karijere chef Mazzia je nazvao 'Le voyage interieur' (Unutrašnje putovanje), a profesionalce koji su pratili njegovu prezentaciju osvojio je neposrednošću i jednostavnošću. 

'Njegov način promišljanja o hrani meni je blizak i uistinu je inspirativan, a svojim predanim radom pokazao je da se veliki trud isplati. To ulijeva nadu mladim chefovima, ne samo u Francuskoj, nego i u Hrvatskoj čija gastronomska scena kontinuirano raste. Ponekad je lakše kuhati nego ocjenjivati, no moram priznati da je sudjelovanje u ovom žiriju za mene bilo posve novo iskustvo. Jako se veselim što sam dobio priliku upoznati francuske kolege, s njima razmijeniti ideje i promišljanja o mediteranskoj prehrani, koju je  UNESCO uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine', kaže chef Đurašević. 

Uoči proglašenja pobjednika na Salonu Food’in Sud profesionalcima iz svijeta mediteranske gastronomije prikazan je promotivni video TZ grada Splita, te video s prologodišnjeg festivala Taste the Mediterranean. Festival koji od svog početka promiče mediteransku prehranu i način života, od 4. do 9. listopada 2022. po deseti put okupiti će neke od najboljih chefova mediteranskih zemalja.

Vaša reakcija na temu