Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TASTE THE MEDITERRANEAN Natjecanje chefova sutrašnjice powered by Tommy osvojila Gabriela Filca

TASTE THE MEDITERRANEAN Natjecanje chefova sutrašnjice powered by Tommy osvojila Gabriela Filca

Natjecalo se devet natjecatelja pod budnim okom peteročlanog žirija

U Splita se održava bogat programa jubilarnog 10. izdanja prestižnog festivala mediteranske kuhinje - Taste the Mediterranean, koji je ovih dana okupio više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova. Organizirana su brojna zanimljiva događanja. Tako se danas na Prokurativama održalo natjecanje chefova sutrašnjice powered by Tommy.  Natjecalo se devet natjecatelja mlađih od 26 godina, a morali su osmisliti kreativno jelo pomoću košarice iznenađenja koju su dobili 15 minuta prije samog natjecanja. 

Kuhari i mentori su pomogli svojim mladim pripravnicima i učenicima da osmisle recept, a nakon toga su se budući chefovi sami morali pobrinuti za izvedbu jela. U košarici su biti razni proizvodi koje im je  osigurao Tommy. Natjecatelji su imali sat vremena da pripreme pet porcija jela za pet članova žirija. Chefovi Mihael Gollenz, Ivica Katić, Fabricio Vežnaver te autor i izdavač gastronomskih i enoloških vodiča Alvaro De Anna i Emina Basera, urednica magazina StoryGourmet, ocjenjivali su jela natjecatelja.

Prema propozicijama natjecanja ocjenjivali su prezentaciju i ravnotežu jela, okus i teksturu, korištenje što više namirnica iz košarice, kreativnost i originalnost te upravljanje otpadom. Odlučili su kako je Gabriela Filca zasluženo osvojila titulu najbolje, a pobjednica večeras kuha u sklopu 'četveroručne mediteranske večere'. Evo detalja:

Najbolji splitski restorani

Večeras na festivalu Taste the Mediterranean donosi pregršt gastronomskih doživljaja za Splićane i goste. U 20 sati počinju četveroručne mediteranske večere. Vrhunski strani i hrvatski chefovi kuhaju u nekim od najboljih splitskih restorana s chefovima domaćinima.

U Atričoku će večeru prirediti chef Stipe Šušnjara, a gostujući je chef Deni Srdoč (restoran Nebo, Hotel Hilton Costabella, Rijeka, 3 Gault&Millau toke (16,5/20). Rezervacije su moguće na broju 021 819 324.

Iako je tek prešao tridesetu, u kulinarskoj biografiji Denija Srdoča zabilježena su najviša gastronomska priznanja: prvu Michelinovu zvjezdicu donio je restoranu Draga di Lovrana, gdje je kao chef 2018. osvojio i trofej Mladi talent godine gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Drugog Michelina, kao i 3 G&M toke, donio je restoranu Nebo riječkog hotela Hilton, koji vodi dvije godine.

Strast prema kuhanju duguje baki, uz koju je na rodnom otoku Krku upijao moćne okuse domaćih namirnica, što ga je na kraju - nakon što je odustao od studija elektrotehnike - odvelo na školovanje u privatnu Ugostiteljsku školu Oliva Allegra u Splitu. Praksu je nakon škole odradio kod chefa Dina Galvagna u Zagrebu, a potom je došao u Lovran - gdje je nakon četiri godine učenja uz Zdravka Tomšića postao glavni chef. On kulinarstvo shvaća kao priliku za stalno učenje i nadogradnju pa zimski period obično koristi za usavršavanje. Radio je u Azurmendi, španjolskom restoranu s 3 Michelinove zvjezdice, u restoranu Atelier kod Jana Hartwiga, kod slavnog chefa Thomasa Kellera u restoranu The French Laundry u San Franciscu… Trajna inspiracija mu je bakina mediteranska kuhinja, no u Nebu je razvio stil u kojem kombinira moderno s tradicionalnim te koristi elemente talijanske i francuske kuhinje.

Chef Igor Kurtanjek u restoranu Zoi kuhat će s gostom chefom Michaelom Gollenzom (restoran Alfred Keller, Hotel Alhambra, Mali Lošinj, Michelin*, 3 toke G&M (16.5/20). Rezervacije se zaprimaju na broju 021 637 491. Rođeni Austrijanac pokretačka je snaga fine dinning restorana Alfred Keller u Alhambra Boutique hotelu. Talentirani mladi chef već je skupio impresivno iskustvo: radio je uz nagrađivane chefove Christiana Scharrera i Stefana Heilemanna, u restoranima Ecco i Widder u Zurichu, te u restoranu Afrodita u Hotelu Giardino u Asconi. Upravo chef Christian Kuchler preporučio je Peteru Schochu, glavnom direktoru Jadranka turizma, mladog Gollenza da u restoran Alfred Keller unese svježi koncept i tako podigne ljestvicu fine dinninga u Alhambri. Samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo kuhinju Alfred Kellera, mladi je chef svojim pristupom i filozofijom kuhanja osvježio ponudu restorana te osvojio pohvale kritike i zahtjevnih gostiju. Restoranu je donio njegovu prvu Michelinovu zvjezdicu, a chef Gollenz osvojio je i Trofej veliki chef sutrašnjice 2022 vodiča Gault&Millau Croatia.

Chef Nikola Marušić i chef gost Mate Sučić (konoba Campanelo, Mirlović Zagora) kuhat će u restoranu Pinku fish & wine. Rezervacije se vrše pozivom na broj 021 244 628.

U Pandora Green Boxu domaćin je chef Jennara Santurio, a gostujući je chef Gabriela Filca (restoran Nebo, Hotel Hilton Costabella, Rijeka). Rezervacije mjesta moguće su na broju. 021 236 120.

Gabriela Filca oduvijek  je bila okružena zdravom, ekološki uzgajanom hranom iz vlastitog vrta. Od malena je stjecala radne navike, a posebno je savladala upoznavanje hrane, odnosno namirnica - od trenutka njihove sadnje pa do pripreme i posluživanja na tanjuru koji se iznosi na stol. Prva kulinarska iskustva stekla je uz majku koja ju je podučila svim obiteljskim receptima. U samo nekoliko godina, uz chefa Denija Srdoča, koji je već priskrbio Michelinovu zvjezdicu restoranu koji vodi, razvila se i vrlo brzo napredovala do pozicije junior sous chefa.

Chef Boris Buzov u restoranu Noir ugostit će chefa Sašu Begana (restoran Foša, Zadar, 3 toke G&M (15/20). Za njihovu večeru rezervacije se zaprimaju na broju 091 5557 779. Began je nakon završene srednje ugostiteljske škole radio kao kuhar u brodskim kompanijama te u nekolicini zadarskih restorana, da bi se naposljetku skrasio u restoranu Foša. Velikom marljivošću stekao je poziciju sous-chefa, da bi 2017. postao chef kuhinje, čija jela bazira na filozofiji mediteranske prehrane. Pri tome mu je cilj svježu i kvalitetnu namirnicu pripremiti na moderan način, a zadržati njezin izvorni okus. Maštovitim kreacijama i predanim radom osoblja restoran je dvije godine zaredom dobio Michelinovu preporuku, a vodič Gault&Millau Crotia dodijelio mu je 3 toke. Član je udruženja JRE, konstantna želja za novim znanjima vodi ga na razna putovanja kao i na stažiranja po svjetskim eminentnim restoranima. Unatoč želji za novitetima, ne želi izgubiti lokalni 'štih' restorana, već više od 60 godina poznatog po svojim ribljim specijalitetima. Želja mu je da gost u svakom trenu na tanjuru pred sobom bude svjestan okoline u kojoj se nalazi - Dalmacije i Mediterana te sezone u kojoj ga je posjetio.

Party u hotelu Ambasador

'Good Bye Taste the Mediterranean' naziv je after partyja planiranog u hotelu Ambasador za sve sudionike TTM festivala. Počinje u 23.30 sati.

Vaša reakcija na temu