Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jennifer Herrera from Pixabay Tri recepta kako iskoristiti zrele banane, a da nije banana kruh

Tri recepta kako iskoristiti zrele banane, a da nije banana kruh

Jednostavno i zabavno

(Pre)zrele banane prilično su česta stvar u većini kućanstava. Iako nisu naročito fine za jesti same po sebi jer uvelike promijene strukturu i okus, definitivno nisu za baciti jer od njih možete napraviti preukusne deserte – a da to nije banana kruh, piše Novi list.

Palačinke

Sastojci:

  120 g višenamjenskog brašna
  1 žlica praška za pecivo
  ½ žličice cimeta
  ¼ žličice soli
  1 i pol veća zrela banana
  1 veće jaje
  175 ml mlijeka

Priprema:

Usrednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.

U drugoj, većoj zdjeli, tucite zajedno bananu i jaje dok se ne sjedine. Umiješajte mlijeko, a zatim umiješajte suhe sastojke. Tijesto će biti malo grudičasto.

Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri te dodajte vrlo malo ulja.

Pomoću mjerne posude ulijte 3-4 kruga tijesta u tavu. Pecite dok se palačinke ne napuhnu na vrhu i ne porumene na dnu, 2-3 minute, zatim ih okrenite i pecite s druge strane dok se ne dignu i ispeku, još par minuta. Poslužite po želji s namazom od čokolade, marmeladom, javorovim sirupom…

Muffini s bananom i komadićima čokolade

Sastojci:

  190 g višenamjenskog brašna
  1 žličica praška za pecivo
  1 žličica sode bikarbone
  1/2 žličice soli
  1 žličica cimeta
  1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  oko 4 srednje ili 3 velike zrele banane
  85 g neslanog otopljenog maslaca
  135 g šećera
  1 veće jaje, sobne temperature
  1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  2 žlice (30 ml) mlijeka
  nasjeckani orasi, pekan orasi ili komadići čokolade, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C i pripremite kalup za 12 muffina koji ćete obložiti s papirnatim čašicama ili namazati s malo ulja.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić u srednjoj posudi i ostavite sa strane.

U velikoj zdjeli ili u zdjeli samostojećeg miksera zgnječite banane. Na srednjoj brzini istucite ili umutite otopljeni maslac, smeđi šećer, jaje, ekstrakt vanilije i mlijeko.

Ulijte suhe sastojke u mokre, a zatim tucite dok se ne sjedine. Ako dodajete orahe ili komadiće čokolade, dodajte i njih.

Tijesto će biti gusto! Žlicom stavite tijesto u kalupe, te ih napunite do vrha.

Pecite 5 minuta, a zatim, držeći muffine u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 180°C.

Pecite dodatnih 16-18 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Pustite muffine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih premjestite na žičanu rešetku za hlađenje.

Sladoled od banane

Sastojci:

  2 zrele oguljene banane, narezane na komade i smrznute
  2 -4 žlice mlijeka
  1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Stavite smrznute banane u multipraktik i ispasirajte, dodajući ekstrakt vanilije i samo nekoliko žlica mlijeka kako biste “sladoledu” od banane dali meku teksturu za posluživanje.

Poslužite u kornetu, u parfe čaši s voćem ili kao sladoledni kolač s čokoladnim sirupom.

Vaša reakcija na temu