Spremanje večere ponekad može biti naporno, osobito kada se umorni vratite s posla i želite odmah nešto pojesti. U takvim situacijama obično se kuha nešto što je brzo gotovo, a to je najčešće tjestenina. Uz jedan trik tjesteninu može skuhati znatno brže.
Naime, kako piše Eat this, ako želite brzo skuhati tjesteninu, ubacite je u hladnu vodu. To će prepoloviti vrijeme kuhanja.
Iako smo naučili da tjesteninu ubacimo u lonac tek kad voda provrije, i legendarni autor znanosti o hrani Harold McGee savjetovao je da tjesteninu kuhate u hladnoj vodi.
McGee je napravio mali eksperiment kod kuće. On je stavio oko 450 grama špageta u lonac i potom ulio šest šalica hladne vode, dodao dvije čajne žličice soli i potom uključio ploču.
Iako je morao miješati tjesteninu da se ne bi zalijepila za dno lonca, McGee je naveo da je tjestenina ispala odlična, a uz to je tjestenina i brže skuhana.
Dakle, ako želite da brže skuhate tjesteninu, ubacite je u lonac, ulijte dovoljno vode tako da prekrije tjesteninu i dodajte sol. Uključite štednjak i miješajte povremeno. Tjestenina bi trebala biti skuhana kroz 12 minuta.
McGee navodi da je inače potrebno oko 15 minuta da voda provrije, a potom je potrebno još 11 minuta da se tjestenina skuha. No, ako tjesteninu ubacite u hladnu vodu, bit će vam potrebno 12 minuta što znači da ste uštedjeli 14 minuta.