Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Trik uz koji ćete tjesteninu skuhati za čas

Trik uz koji ćete tjesteninu skuhati za čas

Ovaj brzi obrok je mnogima često na meniju

Spremanje večere ponekad može biti naporno, osobito kada se umorni vratite s posla i želite odmah nešto pojesti. U takvim situacijama obično se kuha nešto što je brzo gotovo, a to je najčešće tjestenina. Uz jedan trik tjesteninu može skuhati znatno brže.

Naime, kako piše Eat this, ako želite brzo skuhati tjesteninu, ubacite je u hladnu vodu. To će prepoloviti vrijeme kuhanja.

Iako smo naučili da tjesteninu ubacimo u lonac tek kad voda provrije, i legendarni autor znanosti o hrani Harold McGee savjetovao je da tjesteninu kuhate u hladnoj vodi.

McGee je napravio mali eksperiment kod kuće. On je stavio oko 450 grama špageta u lonac i potom ulio šest šalica hladne vode, dodao dvije čajne žličice soli i potom uključio ploču.

Iako je morao miješati tjesteninu da se ne bi zalijepila za dno lonca, McGee je naveo da je tjestenina ispala odlična, a uz to je tjestenina i brže skuhana.

Dakle, ako želite da brže skuhate tjesteninu, ubacite je u lonac, ulijte dovoljno vode tako da prekrije tjesteninu i dodajte sol. Uključite štednjak i miješajte povremeno. Tjestenina bi trebala biti skuhana kroz 12 minuta.

McGee navodi da je inače potrebno oko 15 minuta da voda provrije, a potom je potrebno još 11 minuta da se tjestenina skuha. No, ako tjesteninu ubacite u hladnu vodu, bit će vam potrebno 12 minuta što znači da ste uštedjeli 14 minuta.

Vaša reakcija na temu