Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

Trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

Pripremite je uz 'kinesku' metodu

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preljev od jogurta te gnječenja (da, gnječenja!) obični krastavac pretvara se u genijalno jelo, piše Punkufer. Salata od zgnječenih krastavaca omiljena je u Kini, a da biste 'prepisali' od Kineza, sve što trebate napraviti jest narezati ih na ploške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.

Poanta nije da ih 'rasturite', nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku plošku zgnječiti na isti način, tekstura će biti raznolika, a u tome i jest poanta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti. Zbog toga će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i papra, većina će se ocijediti.

Sastojci za salatu od krastavaca: 

12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)

1 i 1/4 žličice soli

1/4 šalice preljeva za salatu

Preljev:

1 češanj češnjaka ili ljutika

1/2 šalice octa ili limunova soka

1/2 šalice maslinova ulja

1-2 žlice neutralnog meda

1 žlica senfa

1/2 žličice soli

1/2 žličice papra

1. Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku, stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šalicu, ostalo čuvajte u hladnjaku najduže tjedan dana.

2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje ploške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.

3. Pospite krastavce žličicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šalice preljeva, 3/4 žličice papra i 1/4 žličice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Kušajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, češnjaka s nekoliko kapi limunova soka. 

Vaša reakcija na temu