Chef Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.
- U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka - kazao je chef za Miss Gastro.
Ima i rješenje za to.
- Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte - napomenuo je.
Osim toga, jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati. Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
- Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori - naglasio je chef Berislav.
Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na koji ćeš slagati sarme.
- Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh, stavi ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi.
Na kraju možeš 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice - zadnji je korak chefa Berislava.
Sastojci:
- 700 g svinjskog mljevenoga mesa (od plećke)
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 g špeka
- 100 g riže
- pola glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- sol i papar po želji
Priprema:
Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice.
Luk prodinstati na malo ulja da uvene.
U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.
U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove.
Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.