Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Trikovi za pripremu savršenih sarmi i provjeren recept

Trikovi za pripremu savršenih sarmi i provjeren recept

Chef Berislav Lacković otkriva

Chef Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme. 

- U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka - kazao je chef za Miss Gastro.

Ima i rješenje za to. 

- Kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte - napomenuo je.

Osim toga, jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati. Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista. 

- Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori - naglasio je chef Berislav. 

Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na koji ćeš slagati sarme.

- Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh, stavi ostatak isjeckanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi. 

Na kraju možeš 'zapržiti' sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice - zadnji je korak chefa Berislava.

Sastojci: 

- 700 g svinjskog mljevenoga mesa (od plećke) 

- 1 glavica kiselog kupusa 

- 100 g špeka 

- 100 g riže 

- pola glavice luka

- 2 režnja češnjaka

- 1 žličica crvene paprike u prahu

- 1 lovorov list 

- sol i papar po želji 

Priprema: 

Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. 

Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice. 

Luk prodinstati na malo ulja da uvene.

U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode. 

U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove. 

Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri.

Vaša reakcija na temu