Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U hrvatskim mandarinama otkriven opasni insekticid koji oštećuje mozak i povezuje se s autizmom

U hrvatskim mandarinama otkriven opasni insekticid koji oštećuje mozak i povezuje se s autizmom

Prijavila ga je Slovenija

U sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavljena je obavijest kako su Slovenci u hrvatskim mandarinama pronašli tragove vrlo opasnog i više od godinu dana zabranjenog insekticida Klorpirifos - etila, javlja portal Doktore, hitno!.


Riječ je o kemikaliji koja se od 2005. godine u Europi upotrebljavala za zaštitu voća i povrća od štetnih kukaca. Najčešće ga se moglo pronaći u južnom voću.

Istraživanja su potvrdila kako Klorpirifos - etil može izazvati poremećaje u razvoju mozga te dovesti do hormonalnog nesklada kod djece. Čak ga se povezuje s autizmom, smanjenim kvocijentom inteligencije te Parkinsonovom bolešću.

Slučaj nije prijavljen u Hrvatskoj, niti u obavijesti stoji tko je taj hrvatski proizvođač mandarina izvezenih u Sloveniju, u kojima je pronađen insekticid.

Vaša reakcija na temu