Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UMIJEĆE DOMAĆE TJESTENINE Kako napraviti savršeno tijesto u vlastitoj kuhinji?

UMIJEĆE DOMAĆE TJESTENINE Kako napraviti savršeno tijesto u vlastitoj kuhinji?

Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja može postati pravi kulinarski užitak

Izrada domaće tjestenine možda na prvi pogled djeluje komplicirano, ali uz pravi pristup i nekoliko korisnih savjeta, ovaj kulinarski pothvat može postati jednostavan i zabavan dio vaše svakodnevice. Bez obzira jeste li potpuni početnik ili samo želite unaprijediti svoje vještine, domaća tjestenina nudi neusporedivu teksturu i okus u usporedbi s kupovnim varijantama.

Odabir sastojaka

Za klasično tijesto potrebna su samo tri osnovna sastojka: glatko brašno, jaja i prstohvat soli. Neki recepti koriste i krupicu od pšenice (semolinu), koja daje tjestenini čvrstoću i lagano zrnatu teksturu. Kvaliteta sastojaka ključna je za dobar rezultat – birajte svježa jaja i brašno bez grudica.

Omjer i miješenje

Najčešći omjer je jedno jaje na svakih 100 grama brašna. Brašno pospite po radnoj površini, napravite udubinu u sredini i u nju razbijte jaja. Polako miješajte vilicom dok se sastojci ne sjedine, a zatim mijesite rukama 8 do 10 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo vode. Ako je ljepljivo, pospite još malo brašna.

Odmor i valjanje

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga tijesto razvaljajte valjkom ili strojčićem za tjesteninu, po potrebi posipajući brašnom da se ne lijepi. Debljinu prilagodite vrsti tjestenine koju pripremate – šira tjestenina poput tagliatella traži nešto deblje listove, dok su ravioli ili rezanci bolji kad su tanji.

Rezanje i oblikovanje

Tijesto možete rezati ručno ili pomoću rezača. Popularni oblici uključuju fettuccine, tagliatelle, papardelle ili punjene varijante poput raviola. Za punjenje možete koristiti mješavine sira, mesa, povrća ili svježeg začinskog bilja.

Kuhanje i posluživanje

Svježa tjestenina kuha se znatno kraće od suhe – najčešće 2 do 4 minute u kipućoj, posoljenoj vodi. Poslužite ju s jednostavnim umacima koji neće prekriti prirodni okus tijesta. Klasične kombinacije poput maslaca i kadulje, domaćeg pestom ili umaka od rajčice idealan su izbor.

Savjet za kraj

Pravljenje domaće tjestenine ne mora biti rezervirano samo za posebne prilike. Uključite ukućane, eksperimentirajte s oblicima i okusima, i s vremenom će vam postati prirodan dio kuhanja. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu