Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je 'Varaždinski klipič' dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je 'Varaždinski klipič' upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda.
Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom 'Varaždinski klipič', a područje proizvodnje obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije.
'Varaždinski klipič' je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji sa obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Pečeni 'araždinski klipič' je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla.
Republika Hrvatska sada ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv 'Varaždinski klipič', drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.
Evo i recepta:
Sastojci:
za 25 klipića
1 kg pšeničnog brašna
6 dcl mlijeka
2,5 dcl ulja
80 g svježeg kvasca
25 g soli
kumin
malo šećera
pola jaja
Priprema:
Kvas stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga staviti da se diže. Kada je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u hljepčiće i opet ih stavimo da se dižu.
Svaki hljepčić se razvalja da bude dug otprilike 20 cm. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 cm. Složite ih na tepsiju i stavite da se opet dižu.
Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom.
Peku se na 220°C 10 do 12 minuta.