Varivo je uvijek dobra ideja, a ovaj recept s lećom i hrpom povrća predstavlja vrlo zdrav i ukusan obrok. Vrlo jednostavne pripreme osigurat će vrlo važne nutrijente i održati osjećaj sitosti dulje vrijeme, a savršen je izbor za prve jesenske dane, piše T-portal.
Leća je odlična namirnica koja zaslužuje češće se naći na obiteljskom meniju. Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja velike količine crvenog mesa, a leća je odlična zamjena za crveno meso. Priprema joj je vrlo jednostavna, a u kombinaciji s povrćem predstavlja pravu nutritivnu poslasticu za organizam.
Potrebni sastojci:
400 g leće
1 vlasac
1 poriluk
1 mrkva
2 režnja češnjaka
1 mali krumpir
Sol
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 list lovora
1 prstohvat majčine dušice
1 prstohvat slatke paprike
Priprema:
Priprema ovog savršenog variva započinje pripremom povrća. Mladi luk ogulite i nasjeckajte na sitne komadiće.
Poriluk ogulite sve dok ne dođete do bijelog dijela, a zatim ga nasjeckajte na sitno.
Mrkvu ogulite i narežite na kockice.
Češnjak ogulite i nasjeckajte na tanke ploške.
U veliki lonac stavite malo ulja, dodajte povrće te lagano dinstajte na laganoj vatri oko pet minuta, no nemojte dopustiti da potamni.
Nakon toga povrće posolite, a zatim dodajte leću. Sve zajedno prodinstajte oko jednu minutu.
Dodajte vode tako da pokrijete leću te da razina bude dva prsta iznad leće.
Dodajte oguljeni i narezani krumpir, lovorov list i još malo posolite.
Pustite da se kuha polako 50 minuta, na pola kuhanja dodajte majčinu dušicu i slatku papriku.