Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELA LUKA Stajun od lumblije

VELA LUKA Stajun od lumblije

Ova svisvetska autohtona slastica simbol je veloluške gastronomije

Stiže 8. izdanje 'Stajuna od lumblije', manifestacije koja se u Veloj Luci  organizira s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade posebne slatke delicije – lumblije. 

Ova svisvetska autohtona slastica simbol je veloluške gastronomije, a upravo zbog svoje posebnosti od 2022. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini. Organizatori manifestacije Općina Vela Luka, Turistička zajednica i Udruga maslinara Vele Luke i ove godine pripremili su raznolik program u koji su uključeni svi naraštaji mještana.

Manifestacija se otvara 18. listopada radionicom izrade lumblije pod vodstvom Radenke Barčot u sklopu koje će se učenici smjera slastičar i kuhar Srednje škole Vela Luka moći okušati u izradi ove jesenske delicije koja na zapadnom dijelu otoka Korčule ima stoljetnu tradiciju. U ponedjeljak, 21. listopada predstavljat će se knjige 'Slatka Korčula' i 'Slatka Hrvatska' autorice Franice Tasovac i to uz degustaciju slastica koje će pripremati učenici Srednje škole Vela Luka.

Učenici Osnovne škole će u sklopu svoje Učeničke zadruge 'Meja' također iskusiti vlastite kulinarske vještine i uz pratnju nastavnika peći lumblije. Kako bi i najmlađe upoznali s njihovom gastro baštinom, radionica će se održati i u dječjem vrtiću 'Radost' u srijedu, 23. listopada pa će tako i predškolci ispeći svoje prve lumblije. Isti dan će djeca svih uzrasta moći sudjelovati na likovnoj radonici naziva 'Lumblija kroz oči djeteta' Narodne knjižnice 'Šime Vučetić'. Taj dan zabaviti će se i odrasli: Luško-kulinarski kviz uz bogate nagrade će se održati u Caffe baru 'Bobovišće'.

U četvrtak, 24. listopada, Kruno Filipović će podijeliti svoje kulinarsko znanje s temom 'Varenik u kuhinji – recepti i kako ih sljubiti s vinima'. Događanja u Dječjem vrtiću 'Radost' završavaju 25. listopada kada se održava 'Lumbiljada' -  degustacija lumblije uz završnu svečanost.
Centralni odgađaj manifestacije natjecanje za 'Zlatnu lumbliju' 2024. održati će se istog dana u popodnevnim satima na terasi hotela 'Korkyra'. Kao i ranijih godina, posjetitelji će moći razgledati izložbu i degustirati lumblije,  a stručni žiri će procijeniti čija lumbija se ove godine 'pozlatila'.  Titula 'Zlatne lumblije' laskala bi svakoj domaćici i domaćinu, stoga nemojte dvojiti već se prijavite i saznajte je li upravo vaša ona najbolja.

Manifestaciju zatvaramo 'Slatkim festivalom' u organizaciji Srednje škole Vela Luka 30. listopada u kućici u 'Žardinu' u sklopu kojeg će se održati natjecanje u izradi pršurata, još jedne tradicionalne i nezaobilazne slastice.
Običaj zvan 'Kolinde' u Veloj Luci njeguje se od davnina, ranije su stari Velolučani blagdan Svi sveti nazivali 'Prvi Božić' kada bi djeca obilazila kumove i rodbinu, čestitajući i darivajući ih lumblijom, ali i bademima, suhim smokvama, grožđem. Miris lumblije u ovo doba godine uvijek budi i sjećanja na  se one koji više nisu s nama.

Ako među Vama ima onih koji se nisu ranije susreli s ovom slasticom, a zaintrigirali smo Vas i želite se okušati u izradi, otkrivamo Vam i recept. Stoga pripremite sastojke, zamijesite lumbliju i uživajte njenim čarobnim mirisima.



Vaša reakcija na temu