Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Otvoren je 23. Noćnjak, međuarodna manifestacija uljara i maslinara

VIDEO Otvoren je 23. Noćnjak, međuarodna manifestacija uljara i maslinara

Na natjecanje je pristiglo 335 uzoraka

Otvoren je 23. Noćnjak, međunarodna manifestacija uljara i maslinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

U segmentu natjecateljskog dijela programa Noćnjaka zaprimljeno je ukupno 335 uzoraka maslinovih ulja i proizvoda od masline, od čega 291 uzorak maslinovih ulja i 44 uzorka proizvoda od masline. 

Maslinova ulja zaprimala su se i ocijenjivala u dvije kategorije: 

1. PAKOVINE MASLINOVOG ULJA 

Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 93 pakovine maslinovog ulja, od čega 69 uzoraka iz Hrvatske, a 24 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Istarske županije (27), zatim iz Splitsko-dalmatinske (17), Zadarske (14), Šibensko-kninske (5), Dubrovačko-neretvanske (4) i Primorsko-goranske (2). Uzorci inozemnih pakovina maslinovog ulja stigli su iz Slovenije (23) i Crne Gore (1). 

U kategoriji pakovina maslinovog ulja proglašena su dva šampiona, jedan za kvalitetu maslinovog ulja u pakovini i drugi za izgled ambalaže pakovine (boce i etikete). U ovoj kategoriji posebna priznanja također su dobili: najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, najbolji ekološki proizvod te najbolji Hrvatski otočni proizvod. Zlatnih medalja osvojeno je 67, srebrnih 9 i brončanih 5. 

2. OTVORENA MASLINOVA ULJA 

Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 198 uzoraka otvorenih maslinovih ulja, od čega 180 uzoraka iz Hrvatske, a 18 iz inozemstva. Među uzorcima iz Hrvatske najviše ih je stiglo iz Splitsko-dalmatinske županije (70), zatim iz Zadarske (41), Dubrovačko-neretvanske (31), Istarske (22), Šibensko-kninske (14) i Primorsko-goranske (2). Uzorci inozemnih otvorenih maslinovih ulja dostavljeni su iz Bosne i Hercegovine (8), Slovenije (8) i Crne Gore (2). 

U kategoriji orvorenih maslinovih ulja proglašen je šampion kvalitete, a posebna priznanja dobili su proizvođači najboljeg intentivnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i najboljeg srednje intentivnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zlatnu medalju zaslužilo je 100, srebrnu 40, a brončanu 20 maslinara. 

Proizvodi od masline zaprimani su i ocjenjivani u tri kategorije: 

1. PREHRAMBENI PROIZVODI OD MASLINE 

2. KOZMETIČKI PROIZVODI OD MASLINE 

3. PROIZVODI OD DRVA MASLINE 

Na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 44 proizvoda od masline, od čega 16 kozmetičkih proizvoda od masline, 15 prehrambenih proizvoda od masline i 13 proizvoda od drva masline. 

Hrvatski proizvođači dostavili su na ocjenjivanje 38 proizvoda, a inozemni 6 proizvoda. Iz Hrvatske su najbrojniji bili proizvodi iz Splitsko-dalmatinske županije (22), zatim iz Primorskogoranske (6), Zadarske (4), Istarske (3), Šibensko-kninske (2) i Dubrovačko-neretvanske (1). Svi inozemni uzorci stigli su iz Slovenije. 

U svakoj od ove tri kategorije proizvoda proglašen je najbolje ocijenjeni proizvod. Zlatnom diplomom nagrađeno je 26, srebrnom 12 te brončanom 3 proizvoda.

Maslinova ulja berbe 2020. pokazuju raznolikost u mirisu i okusu po plodu masline kao i po ostalom voću. 

U uljima u otvorenoj kategoriji dominira oblica svojim mirisom i okusom sa jednim od najboljih izdanja u odnosu na prijašnje godine. Izbalansirana gorčina i pikatnost u odnosu na voćnost istarskih sorti dokazuje poštivanje sortnih karakteristika masline i dobivanje harmoničnog ulja srednje do intenzivne pikatnosti i gorčine što govori o dobro odabranom trenutku berbe i procijenjenoj zrelosti ploda. U uljima kojima dominira leccino provlači se prezrela komponenta koja je uvjetovana vremenskim prilikama prošle kalendarske godine. Veliki broj ekstra djevičanskih maslinovih ulja i veliki broj visoko ocijenjenih uzoraka sa preko 95 bodova govori o svjesnosti proizvođača ulja i poštivanja savjeta stručnjaka, što dokazuje da se predanim zajedničkim trudom podiže nivo znanja i razumijevanja značenja kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Maslina je voće i njen sok – maslinovo ulje je dragulj koji doprinosi zdravlju svojim nutritivnim bogatstvom i kao takvo zauzima značajno mjesto u kulinarstvu.

Kvaliteta maslinovih ulja po kategorijama natjecanja:

1. PAKOVINE MASLINOVOG ULJA

U kategoriji pakovina maslinovog ulja 94% ulja je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Najviše su zastupljena monosortna ekstra djevičanska maslinova ulja. Profil maslinovih ulja je srednje intenzivnog mirisa i okusa po plodu masline, srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti s istaknutim sortnim karakteristikama. 

Raznolikost okusa i mirisa je upečatljiva i većinom su to harmonična ulja. Intenzivna maslinova ulja zastupljena su sa 66% dok je srednje intenzivnih ulja 34% od ukupno pristiglih uzoraka ulja. 6% uzoraka nije u skladu s deklariranom kategorijom, uglavnom blagi defekt po uljnom talogu.

2. OTVORENA MASLINOVA ULJA

U kategoriji otvorenih ulja 87% ulja je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Najzastupljenije su sorte oblica, levantinka, lastovka, leccino, krvavica, istarska bjelica, pendolino, drobnica i lastovka dok su manje zastupljene sorte istarska crnica, buža, frantoio, pujizica, žutica, koratina i piculja. 11% ulja je djevičansko maslinovo ulje s manjim manama, najistaknutije po uljnom talogu i užeglo. Intenzivna maslinova ulja zastupljena su sa 51% dok su srednje intenzivna ulja 48% od ukupno pristiglih uzoraka. Ističe se intenzivni miris i okus po plodu i drugom voću naročito oblica, srednje intenzivne gorčine i nešto intenzivnije pikantnosti. 2% ulja lampante djevičansko maslinovo ulje i preporučeno je obratiti pozornost na čuvanje maslina i maslinovog ulja.


Vaša reakcija na temu