Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZA LJUBITELJE PIKANTNOG Recept za dagnje u umaku od rajčice

ZA LJUBITELJE PIKANTNOG Recept za dagnje u umaku od rajčice

Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom

Arrabiata ili sugo all'arrabbiata talijanski je pikantni umak za tjesteninu koji se priprema od rajčica, češnjaka, čili papričica i nezaobilaznog maslinovog ulja.

Ovaj umak možete sljubiti i sa školjkama poput dagnji te poslužiti uz domaći kruh za brzi ručak ili večeru.

Najvažniji korak u cijeloj pripremi jest koristiti svježe školjke koje su pravilno očišćene. Uložite dodatan trud da ih pravovaljano očistite kako biste uživali u vrlo jednostavnom, ali finom obroku, piše Punkufer.

Sastojci za dagnje u umaku arrabiata:

- 2 kg svježih dagnji

- 750 g narezanih rajčica iz konzerve

- 180 g otkoštenih crnih maslina

- 150 ml bijelog vina

- 3-4 češnja češnjaka

- 1 luk

- 1 čili papričica

- maslinovo ulje

- sol i papar po želji

- svježi peršin za posipanje

- domaći kruh za posluživanje.

Priprema dagnji u umaku arrabiata:

Očistite dagnje. Odstranite sve dagnje koje su otvorene ili imaju oštećenu ljušturu. Stavite očišćene dagnje u hladnu vodu.

U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak i čili papričicu dok povrće ne omekša.

Dodajte rajčice i pustite da sve zajedno zakipi. Potom smanjite temperaturu i kuhajte umak oko 15 minuta.

Ulijte vino i pojačajte temperaturu. Kada umak ponovo zakipi dodajte ocijeđene dagnje. Poklopite tavu i povremeno ju protresite. Kuhajte dagnje u umaku oko pet minuta, odnosno dok se ne otvore.

Dodajte nasjeckane masline, sol i papar po želji. Kuhajte još par minuta sve zajedno da se sljube okusi.

Poslužite toplo sa svježim peršinom i domaćim kruhom.

Vaša reakcija na temu