Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Začin koji 'ubija' sve loše bakterije u hrani

Začin koji 'ubija' sve loše bakterije u hrani

Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje

Sečuanski papar važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim paprom.

Dobiva se od dviju vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica, piše Punkufer.

Uz to ljuti su začini poznati i kao 'čistači crijeva', koja čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti?

Sečuanski papar u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane.

Začin se obično dodaje na kraju kuhanja, a osobito se dobro kombinira sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih slastica. U kombinaciji s čilijem u prahu dobiva se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečuanski papar u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primijetiti peckanje, otupjelost i lagano 'zujanje'. Pripazite u doziranju jer ovaj papar ima alkalnu pH-vrijednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana.

Vaša reakcija na temu