Tikvice su omiljeno ljetno povrće koje u toplim mjesecima jedemo na bezbroj načina. Odlične su u popečcima, u tartovima ili na foccaciama, volimo ih pohane i punjene, a funkcioniraju i kao ukusna juha s dodatkom vrhnja.
Jako su zdrave, a botanički gledano pripadaju voću. Zanimljivo je da su tikvice usko povezane s lubenicama, krastavcima i bundevama, a da ih je proslavilo poznato francusko seljačko jelo - ratatouille. Naime, do pojave spomenutog povrtnog složenca, svijet ih je smatrao bljutavim i vodenastim povrćem koje nije dostojno istančanih ukusa.
Međutim, kroz povijest smo usavršili pripremu ovog svestranog povrća do te mjere da smo od njih napravili i pizzu. Ako ne znate što bi ste napravili za ručak, a želite pojesti ukusni, zdravi i brzi obrok - napravite podlogu od tikvica, dodajte joj omiljene sastojke za pizzu i kratko zapecite, piše Punkufer.
Jelo ćete napraviti u tri jednostavna koraka, za svega 20 minuta!
Sastojci: podlogu od tikvica:
- 3 tikvice
- 150 g naribane gaude
- 150 g integralnog brašna
- 2 jaja
- sol, papar, bosiljak, origano.
Još:
- 150 g mozzarelle
- pasirana rajčica
- 100 g šunke za pizzu
- masline po želji
- gljive po želji.
Priprema:
Pripremite podlogu od tikvica. Pećnicu zagrijete na 230 stupnjeva. Tikvice naribajte, posolite i dobro ocijedite. Pomiješajte brašno, tikvice, naribanu gaudu, razmućena jaja i dodajte začine po želji. Smjesu izlijte na papir za pečenje i pecite 15 minuta.
Smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Na vruću podlogu od tikvica stavite pasiranu rajčicu, šunku, sir i ostale dodatke.
Pecite nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi.
Savjet:
Na podlogu od tikvica možete staviti bilo koje dodatke, ovisno o vašem raspoloženju i onome što imate u hladnjaku.