Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash / ilustracija ZDRAV RECEPT Pizza od tikvica

ZDRAV RECEPT Pizza od tikvica

Gotova za 20 minuta

Tikvice su omiljeno ljetno povrće koje u toplim mjesecima jedemo na bezbroj načina. Odlične su u popečcima, u tartovima ili na foccaciama, volimo ih pohane i punjene, a funkcioniraju i kao ukusna juha s dodatkom vrhnja.

Jako su zdrave, a botanički gledano pripadaju voću. Zanimljivo je da su tikvice usko povezane s lubenicama, krastavcima i bundevama, a da ih je proslavilo poznato francusko seljačko jelo - ratatouille. Naime, do pojave spomenutog povrtnog složenca, svijet ih je smatrao bljutavim i vodenastim povrćem koje nije dostojno istančanih ukusa.

Međutim, kroz povijest smo usavršili pripremu ovog svestranog povrća do te mjere da smo od njih napravili i pizzu. Ako ne znate što bi ste napravili za ručak, a želite pojesti ukusni, zdravi i brzi obrok - napravite podlogu od tikvica, dodajte joj omiljene sastojke za pizzu i kratko zapecite, piše Punkufer.

Jelo ćete napraviti u tri jednostavna koraka, za svega 20 minuta! 

Sastojci: podlogu od tikvica: 

- 3 tikvice

- 150 g naribane gaude

- 150 g integralnog brašna

- 2 jaja

- sol, papar, bosiljak, origano.

Još:

- 150 g mozzarelle

- pasirana rajčica

- 100 g šunke za pizzu

- masline po želji

- gljive po želji.

Priprema:

Pripremite podlogu od tikvica. Pećnicu zagrijete na 230 stupnjeva. Tikvice naribajte, posolite i dobro ocijedite. Pomiješajte brašno, tikvice, naribanu gaudu, razmućena jaja i dodajte začine po želji. Smjesu izlijte na papir za pečenje i pecite 15 minuta.

Smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Na vruću podlogu od tikvica stavite pasiranu rajčicu, šunku, sir i ostale dodatke.

Pecite nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi.

Savjet: 

Na podlogu od tikvica možete staviti bilo koje dodatke, ovisno o vašem raspoloženju i onome što imate u hladnjaku.

Vaša reakcija na temu