Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZDRAVA PREHRANA: 13 alternativa teškoj hrani

ZDRAVA PREHRANA: 13 alternativa teškoj hrani

Samo manja prilagodba u prehrani može smanjiti višak kalorija...

Ponekad moramo napraviti promjene, pogotovo što se tiče prehrane i prelaska na zdravije alternative. Stoga je s vremena na vrijeme dobro zamijeniti majonezu s avokadom, tjesteninu s rezancima od tikvice, piše 24sata.

Samo manja prilagodba u prehrani može smanjiti višak kalorija, povećati unos vitamina, minerala i vlakana te smanjiti količinu šećera i zasićenih masti koje konzumirate. Iskušajte ove alternative uobičajenoj prehrani kako biste poboljšali svoje zdravlje:

1. Šalica salate

Jedan od najlakših načina za smanjenje kalorija je zelena salata. Zelenu salatu možete kombinirati s omiljenim mesom poput piletine umjesto krumpira ili s omiljenim sezonskim povrćem. Zelena salata ide uz gotovo sve kombinacije. 

2. Riža od cvjetače

Smanjite ugljikohidrate i kalorije zamijenivši standardnu ​​rižu za rižu od cvjetače. Sve što trebate napraviti je naribati cvjetaču. Dobivenu 'rižu' možete peći u mikrovalnoj oko 3 minute ili staviti u pleh, podliti uljem i peći 12 minuta na 200 °C. 

3. Sladoled od banane s jednim sastojkom

Stavite kriške zamrznute banane u blender, bez dodataka šećera. Dobit ćete ukusni hladni sladoled.

4. Kriške krastavaca s dodatkom

Krišku svježeg krastavca pojedite s krem ​​sirom i dimljenim lososom.

5. Brie sir

Kada radite sendvič nemojte koristiti cheddar već sir brie. Ima nešto manje kalcija, ali bogatiji je folatima koji mogu pomoći u borbi protiv umora.

6. Cezar salata od kelja

Kelj sadrži dosta vitamina A koji je potreban za imunološki sustav, kalcij koji je potreban za kosti i željezo za anemiju. Stoga umjesto klasične cezar salate napravite cezar salatu s keljom.

7. Rezanci od tikvica

Ovi rezanci od tikvica idealni su za bolonjez umak. Možete ih koristiti umjesto klasičnih rezanaca, a rezanci od tikvica imaju puno manje kalorija nego klasična tjestenina. 

8. Bademi na vašoj salati

Dodavanjem male šake badema u vašu salatu dobivate dovoljnu količinu proteina, esencijalnih masti i vlakana, plus magnezij, kalij i željezo.

9. Grčki jogurt

Prirodni grčki jogurt s nula posto masti procijeđen je i ima veći udio proteina od uobičajenog jogurta, plus gustu, kremastu teksturu. Porcija od 100 g ima samo 57 kalorija. On umanjuje vaš apetit i dulje vas drži sitima.

10. Crvena paprika

Crvene paprike imaju više vitamina A od zelene paprike. Već 160 g crvene paprike osigurava 20% dnevne preporuke vitamina A, potrebnog za zdrav imunološki sustav, oči i kožu. Zelena paprika ima manje od polovice, iako su obje izvrsni izvori vitamina C.

11. Pizza od tortilje

Tortilja je ujedno i alternativa za tijesto, a i ima manje kalorija. Možete na pizzu dodati špinat, mozzarellu i jaje. 

12. Crveni luk

Zamijenite žuti luk crvenim da biste tijelo ispunili antioksidansima. 

13. Zdrobljeni avokado

On sjajno djeluje kao alternativa za majonezu u salatama i sendvičima.

Vaša reakcija na temu