Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZDRAVA PREHRANA Papaja jača imunitet, evo tko bi je posebno trebao jesti

ZDRAVA PREHRANA Papaja jača imunitet, evo tko bi je posebno trebao jesti

Bogata je vitaminima

Papaja, plod drveta iz roda Caricae, koji raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, ima žućkaste ili tamnocrvene plodove koji po okusu sliče ananasu i breskvi.

Postoji i muško i žensko stablo. U tradicionalnoj medicini u krajevima u kojima raste sjeme papaje se koristi protiv upala, parazita i kao analgetik.   

Bogata je karotenoidima i antioksidansima koji ljude štite od slobodnih radikala, a sadrži i enzime koji pomažu boljem radu probave.

Svježa zrela papaja jedan je od plodova s najvećom koncentracijom vitamina C, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala. Također, sadrži visok udio vitamina A i flavonoida poput beta-karotena, luteina i zeaksantina te mnogih osnovnih vitamina B kompleksa, kao što su folna kiselina, piridoksin (vitamin B6), riboflavin i tiamin (vitamin B1), piše 24 sata.

Svježa papaja je dobar izvor i kalija i kalcija. Zahvaljujući velikim količinama vitamina A, papaja čisti organizam i poboljšava vid.

Zbog bogatstva vitamina vrlo je korisna za jačanje imuniteta, a preporučuje se i ljudima koje imaju problema s bubrezima i probavom. Kako ima malo kalorija, korisna je u prehrani dijabetičara i ljudi koji nastoje regulirati tjelesnu težinu. Nema loših nuspojava, pa je možete jesti doslovno svaki dan. 

Novija istraživanja ukazala su na to da ekstrakt sušenih listova papaje ima antikancerogeni učinak te da, među ostalim, djeluje na rak vrata maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače.

To se pripisuje otkriću da ekstrakt papajina lišća povećava proizvodnju molekula pod nazivom Th1 citokini, pa se pretpostavlja da bi konzumacija papaje mogla pomoći tijelu da vlastitim imunološkim sustavom prevlada rak. 

Možete je jesti samu, kao dio voćnih salata, no papaju se može i kuhati kao povrće. Tako može biti lagani prilog uz meso.

Da biste dobili ukusan prilog, jednostavno je prodinstajte na malo maslinova ulja, na kojem ste prije toga prodinstali malo luka i češnjaka te začinite po želji.

Vaša reakcija na temu