Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ZDRAVO I UKUSNO Varivo s lećom, rajčicom i dimljenom paprikom

ZDRAVO I UKUSNO Varivo s lećom, rajčicom i dimljenom paprikom

Za pripremu su vam potrebne relativno pristupačne namirnice koje se mogu pronaći u većini hladnjaka i smočnica

Donosimo vam recept za pripremu finog variva od leće, krumpira i mrkve. Ono je gusto, izdašno i osjećat ćete se vrlo sito, a najbolje je kada se posluži s malo kiselog vrhnja i kriškom tostiranog kruha. Savršeni je recept ako se trebate 'riješite' povrća koje mora pod hitno biti potrošeno.

U pripremi ovoga recepta snaći će se i oni koji nisu baš najvještiji kuhari. Povrh svega, za pripremu su vam potrebne relativno pristupačne namirnice koje se mogu pronaći u većini hladnjaka i smočnica.

Sastojci:

400 gr krumpira

200 gr zelene leće

3 mrkve

2 žlice koncentrata od rajčice

1 kg rajčice

1 l vode

1 kocka povrtne juhe

1 luk

2-3 češnja češnjaka

1 čajna žličica mediteranske mješavine začina

½ čajne žličice dimljene paprike

sol i biber po želji

biljno ulje

Priprema:

Očistite i narežite luk i češnjak na manje komade. Na manje komade nasjeckajte na mrkvi. Na malo ulja u većem loncu popržite luk i mrkve dok ne omekšaju. Dodajte i češnjak i dinstajte sve zajedno još oko pola minute. Dodajte koncentrat rajčice i dinstajte oko dvije do tri minute.

U to ulijte litru vode u kojoj ste prethodno rastopili kocku povrtne juhe. U lonac dodajte i očišćeni krumpir isjeckan na kocke veličine oko jednog centimetra. Ubacite rajčice narezane na manje komade i leću.

Začinite sve s mediteranskom mješavinom, dimljenom paprikom, solju i biberom.

Poklopite lonac i pustite da se ručak kuha na laganoj temperaturi oko 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.

U ovo jelo možete dodati i paprike, svježi špinat, brokulu, karfiol i slične sastojke.

Dobar tek!

Vaša reakcija na temu