Izuzetan uspjeh polučilo je prvo izdanje Festivala crljenka i rođaka - ZINFEST 2021., trodnevnog događaja koji se održava u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici - povodom otkrića da je crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom zinfandelu.
- Prošla su dva desetljeća kada se u vinogradu Ivice Radunića našao trs te vinske sorte, koja je danas izuzetno cijenjena u vinarskim krugovima, a nastojanja udruge štovatelja i ljubitelja crljenka kaštelanskog već godinama ima za cilj vratiti mu staru slavu - navode njeni predstavnici.
Provode oni razna događanja, a sve kako bi ovo vrhunsko vino brandirali te kako bi bio važan segment i u turističkoj ponudi sedam Kaštela.
Tako je Klaster Zora, uz pomoć EU sredstava iz projekta REVIVAL, organizirao i prvi ZINFEST 2021. - Festival Crljenka i rođaka, vina i hrane. Brojni izlagači predstavili su svoje odlične vinske kapljice, posjetitelji uživali u degustaciji, ali i u dobroj hrani koju su spremali i kuhari profesionalci te učenici srednjih strukovnih škola.
- Želimo predstaviti tradicionalna jela ovog kraja pa je naša pjatanca puna domaće spize - kaže nastavnik Lorenzo Pervan.
On je 'dirigirao kužinom' dok su zajedno kuhali učenici Srednje strukovne škole Oliva Alegra i Turističko-ugostiteljske škole Split, navodeći jela:
- Srdela u sauri, dolce garbo s janjećim tripicama, sipa s manistrom i bobom te brusketi sa šalšom i blitivom. Uz jednu inovaciju - jer ipak se radi o festivalu Crljenka, pa smo sljubili kolač s crnim vinom. Znači, napravili smo čokoladni biskvit s crnim vinom i cimetom te čokoladnu kremu uz kruške i grožđice kuhane u vinu. Sve u duhu Crljenka!
U smjeru autohtonog kuhali su i polaznici drugog D razreda Ugostiteljske škole Blaž Juraj Trogiranin. S njima je bio i nastavnik Mario Pavić.
- Orzo ili ječam sa sušenim pomama i kozicama, to je naše jelo. Ukus naših baka, jer ne smijemo zanemariti ječam kao visoko vrijednu namirnicu dalmatinskog podneblja - istaknuo je nastavnik Pavić.
U istom duhu 'domaće spize' bio je i izbor profesionalnog kuhara - cheefa Petra Božića Marine Kaštela.
- Pašticada s njokima, brujet od gavuna, uz kupus na bijelo, brujet s lignjama uz domaću puru, srdela u sauru, i za desert štrudel od jabuka uz vrhunsku tortu! Ne zbog toga što je Kaštelanska budući smo u Kaštelima, već što je puna okusa, domaćih sirovina i začina - kazao je.
Tako su kuhari sljubili delicije s vinom te su svi posjetitelji prvog izdanja ZINFEST-a imali pravu gastronomsku prezentaciju.
A što se vinara tiče, kušalo se, komentiralo čiji Crljenak ima jači okus, kojem je “tijelo” bogatije, ali i tko ima najbolju prezentaciju u vidu etikete.
- Ovo je naš svijet i vrlo važna prilika da svoje proizvode prezentiramo javnosti. Godinama razvijamo brand crljenka kaštelanskog i po zanimaju javnosti, medija te drugih vinara, očito smo uspjeli - zadovoljan je Jakov Bedalov iz Vinarije Bedalov, ali i predsjednik Udruge štovatelja crljenka kojeg su komentari posjetitelja - oduševili.
Uz jedan kuriozitet - svog crljenka predstavio je i Vlado Krauthaker i to iz slavonskih vinograda, iz Kutjeva.
- Prije 14 godina u dogovoru s profesorom Edijem Maletićem sa zagrebačkog Fakulteta poljoprivrede započeli smo projekt kako bismo uvidjeli može li crljenak uspjeti i u slavonskim vinogradima. Posadili smo 1200 trsova, no kako je u našim vinogradima više vlage nego u Dalmaciji, berba nam je mjesec dana kasnije. Na kraju imamo oko 300 litara crnog vina, no ipak se razlikuje od domicilnog crljenka, tijelo vina je slabije, iako je alkoholna jačina ista kao crljenak kaštelanski - iznio je Krauthaker.
Potom je dodao:
- Ovaj Festival je odlična stvar, dobro je to za vinsku branšu. Moramo njegovati autohtone sorte, prepoznavanje lokacije za turističku promociju.
Otkrio je slavonski vinar kako oni imaju trsove crljenka, njih 15, i na terasi hotela Esplanade u Zagrebu
- Naše vino, a obvezno i od tih trsova na terasi, otkupi hotelski restoran imena Zinfandel - zanimljivost vezanu uz crljenak na kontinentu ispričao je kutjevski vinogradar i vinar.
Što se tiče samog Festivala u Kaštelima, uz gastronomski dio, održane su i brojne edukacije te prezentacije, među ostalim i djelatnika razvojne agencije JU RERA Splitsko-dalmatinske županije. Maja Vukan i Ivo Benzon predstavili su projekte u kojima se europskim novcem može raditi na brendiranju naše baštine, našeg bogastva i tradicije gdje svakako spada i crljenak kaštelanski te cijela priča oko njega, koja je sutra primamljivi 'mamac' za dolazak u Kaštela! Kao što brojni gosti posjećuju i kalifornijsku dolinu Zinfandela - Napa Valleey...
Čokolada i crljenak
Marinko Biškić iz 'Nadaline' predstavio je i svoju paletu 'slatkih' proizvoda, redom čokolade, ali i krem namaz.
- Tamna čokolada savršena je uz degustaciju s crnim vinom, što je svakako crljenak kaštelanski. Zato sam ovdje, na Festivalu vina i hrane, a moja čokolada vam da onaj zadnji touch - još jedan eno-gastro spoj iznio nam je slavni splitski čokolatijer, poznati roker sada u 'slatkom' biznisu.
Kuhao i robot
Svakakvih zanimljivosti nudi ZINFEST 2021., pa je održana i prezentacija robota koji kuha.
- Radi se o našem Gama-cheefu, koji u 15-minuta može sam skuhati rižote, paste, gulaše, njoke... - ispričao je Đulijano Nola iz Bots&pots koji je uz kuhara Vedrana Varvodića predstavio 'robota-kuhara' koji je okupljenima skuhao tjesteninu s kozicama i šalšom te sve oduševio....
Subota (treći dan) - od 10 do 14 sati
11.30 sati - predstavljanje smjernica za izradu ECO-SMART strategija za FLAGove
predstavljanje FLAG ŠKOJI
13 sati - WOW ocjenjivanje vina
14 sati - zatvaranje manfestacije.
Program pripremanja jela i kušanja
11 sati - Pušnica Bek - chef Antun Nišević
12 sati - Sipa i bob - svjetski prvak Andro Vetma
13 sati - kuhanje tradicijskog brujeta - Antun Nišević
14 sati - zatvaranje ZINFEST-a 2021.