Ovogodišnje peto jubilarno izdanje Zinfesta, nastavlja svoju misiju osvještavanja lokalne i nacionalne zajednice o vrijednosti kaštelanskog Crljenka kao jedinstvenog i originalnog resursa koji bi trebao postati identitetska oznaka naše domovine. ZINFEST 2025. će se održati od 13. do 15. studenog u Marini Kaštela, i nanovo će okupiti vinare, vinogradare i ljubitelje vina iz cijele regije kako bi svjedočili novoj značaju kaštelanskog Crljenka, direktnog pretka u svijetu priznatog i slavnog Zinfandela. Uz bogat enološko-gastronomski program, festival donosi i natjecanje u pripremi dalmatinske marende, što dodatno ističe tradiciju i povezanost rivijere Kaštela s globalnom vinskom i gastro scenom.
'Ovaj Zinfest ponudit će ljubiteljima vina najraskošniju ponudu do sada s čak tridesetak vina od Crljenka/Tribidraga', ističe Srećko Radnić, predsjednik klastera Zora i jedan od organizatora manifestacije.
'Posjetitelji će moći kušati izniman broj jedinstvenih tradicijskih sorti grožđa i vina, dok će programi nuditi jedno nezaboravno iskustvo i doživljaj boravka na rivijeri Kaštela. Uživat će se u programu 'Priča o vinu', predstavljanju učenika i profesora ugostiteljskih škola, gastronomskim delicijama s potpisom. Ove godine će se uz natjecanja u dalmatinskim marendama, organizirati i 'masterclass' na kojem će se predstaviti 'Zadnja berba Crljenka.
Veselimo se tome da i dalje jačamo prepoznatljivost Kaštela i svijest o spoznaji da su Kaštela domovina Zinfandela i da je kaštelanski Crljenak njegov direktni predak', dodao je Radnić, posebno naglasivši kako je festival prilika za okupljanje svih vinara i vinogradara u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi.
'Velika nam je čast i zadovoljstvo sudjelovati na manifestaciji koja slavi tradiciju i povezanost hrane i vina', istaknuo je nastavnik kuharstva iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Lorenzo Pervan.
'Kao odgojno-obrazovna ustanova želimo mladima prenijeti važnost očuvanja kulturne baštine i pokazati da tradicija nije nešto zastarjelo, već temelj na kojem možemo graditi suvremenu gastronomiju. Naši će učenici kroz spoj tradicionalnih jela i kaštelanskog Crljenka predstaviti kako se vrijednosti prošlosti mogu interpretirati na moderan način, s ponosom i poštovanjem prema našim korijenima', rekao je.
Značaj Zinfesta za grad potvrdila je i Antonia Kljaić, pročelnica za društvene djelatnosti grada Kaštela.
'Grad Kaštela tradicionalno podržava događanja koja promiču očuvanje autohtonih jela i pića. Ova manifestacija doprinosi jačanju kulturnog identiteta Kaštela, Dalmacije, ali i cijele Hrvatske', istaknula je Kljaić, dodavši kako festival pozicionira Kaštela ne samo kao turističku destinaciju već i kao mjesto bogato kulturnom i povijesnom baštinom.
'Priča o Crljenku zapravo je priča o svim našim iseljenicima. Crljenak je prošao put od Kaštela do Kalifornije, gdje je pronašao svoj novi identitet kao Zinfandel. No, poput iseljenika, Crljenak se ponovno vratio svojim korijenima, u Kaštela, i upravo to daje posebnost ovoj manifestaciji, a posebno kada se vinu pridruži i gastronomija u formi dalmatinske marende', dodaje Kljaić.
Na Zinfestu će ljubitelji dalmatinske kuhinje moći uživati u specijalitetima poput orza s plodovima mora i cruda od tune, koje će pripremati poznati chef kuhinje restorana Spinnaker Marine Kaštela, Petar Božić, zajedno sa svojim kolegama.
'Ovo je jedinstvena prilika za posjetitelje da kušaju autentična dalmatinska jela u kombinaciji s vrhunskim vinima našeg kraja', kazao je Božić.
'Osim Crljenka, posjetitelji će moći kušati i druge autohtone sorte poput plavca, babice, opola te sve popularnijeg dobričića, dok će ljubitelji bijelih vina uživati u pošipu i rijetkoj sorti vlaška', rekao je Anton Kovač iz vinarije Putalj u Kaštelima.
'Naglasak festivala je na Crljenku, no ponuda će biti raznovrsna. Treba znati da je proizvodnja Crljenka iznimno zahtjevan proces i da svaka boca predstavlja trud i predanost vinara. Jako je teško dovesti grožđe do izvrsne kvalitete s kojom poslije možete baratati u vinariji i raditi vrhunsko vino', dodao je.
Zinfest će ove godine uključiti i radionice degustacije vina koje će voditi priznati sommelieri te kušanje tradicijskih jela pripremljenih od strane vrhunskih chefova i pučkih kuhara.
Prošlo je više od 25 godina od povijesnog otkrića koje je potvrdilo kako su Kaštela pradomovina Zinfandela, a kaštelanski Crljenak njegov direktni predak. Značaj tog otkrića uvelike je važan za Kaštela, Dalmaciju i Hrvatsku jer putem ove spoznaje možemo zajedno jačati prepoznatljivost naših prostora na internacionalnom nivou. Zinfest je više od vinskog festivala, to je slavlje bogatog kulturnog nasljeđa Kaštela, ali i cijele Dalmacije.
Prisutni na predstavljanju imali su potom priliku i doživjeti dio onoga što ih očekuje na ZINFESTU 2025., a tijekom prigodnog gastro-eno obilaska kaštelanskih konoba, uz degustacije vina i specijaliteta pod zajedničkim nazivnikom Dalmatinska marenda. Ovaj je obilazak pružio uvid u bogatu enološku i gastronomsku ponudu koja će biti predstavljena na nadolazećem ZINFESTU 2025., ističući važnost očuvanja i promocije autohtonih sorti i tradicionalnih jela Dalmacije.
Adriatic Traditional Wine & food fair, jadranski je sajam tradicijskih jela i vina želi uključiti sudjelovanje i predstavljanje tradicionalnih vina i jela karakterističnih za prostore uz Jadransko more.
'Želimo popularizirati i promovirati nematerijalno kulturno dobro te ojačati svijest kako su tradicijske vještine i običaji pripremanja vina i jela s naglaskom na dalmatinsku marendu jedinstveno blago te time jačati vidljivost i prepoznatljivosti jadranskih prostora i osnažiti gospodarske djelatnosti povezane sa lokalnom hranom, kulturom i kreativnom industrijom i posebnim oblicima turizma', zaključuju organizatori..