Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Znamo da crveno meso nije najzdravije, no koliko ga se ipak smije jesti?

Znamo da crveno meso nije najzdravije, no koliko ga se ipak smije jesti?

Nutricionisti se slažu u onom što se preporučuje godinama

Iako ima hrpu pozitivnih utjecaja na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih nutrijenata, crveno se meso povezuje i s nekim bolestima, npr. srca i krvožilnog sustava i rakom debelog crijeva. Pitanje koliko je crvenog mesa zdravo za naše tijelo stalno je aktualno, a odgovori se često od stručnjaka do stručnjaka razliku, no prvo bismo trebali znati što se točno smatra crvenim mesom. 

Prema NHS-u, to je doslovno svako meso koje je prije pripreme crveno: govedina, janjetina, ovčetina, svinjetina, teletina i kozletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se meso peradi (poput piletine, puretine i guščetine) i drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u bijelo meso.  

Prerađeno se meso (poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama) uključujući one od piletine i puretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa također često spominje kao nezdravo. 

Je li crveno meso zaista nezdravo? 

- Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu prehranu, kako bi tijelo stvaralo dovoljno aminokiselina - kaže nutricionistica dr. Jessica Bartlet za Metro. 

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za građu i 'popravak' mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijoj razini tijelu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti, bez obzira na zamjenu s drugim tvari,  - Ipak, ima i druge hrane koja sadrži bjelančevine (poput tofua, jaja, slanutka i ostalih grahorica) - objašnjava ona, pa bi u tom slučaju trebalo meso zamijeniti s tim prehrambenim proizvodima'. 

Veteran svjetskog kulinarstva Anthony Bourdain rekao je, ako u ponudi hrane vidite burger od kobeanske govedine, da odmah napustite restoran. 

- Poželjno je povremeno jesti kvalitetno svježe crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina (poput željeza, cinka i B vitamina), - dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos s povišenom razinom kolesterola i većim rizikom za srčane bolesti i rak crijeva. Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih uzrokuju prirodne kemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može biti štetno. 

Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) odraslima savjetuje jako malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama skuhanog crvenog mesa tjedno, dok britanske smjernice sugeriraju dnevni unos od maksimalno 70 grama. 

Nutricionisti se zato slažu u onom što se preporučuje godinama; da se crveno meso treba maksimalno u prehrani zamijeniti s biljnim opcijama (kao što su grah i mahunarke), zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od srčanih bolesti i raka crijeva, prenosi Večernji list.

Vaša reakcija na temu