Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Znate li koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku?

Znate li koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku?

Pogrešno skladištenje može dovesti do razvoja opasnih bakterija

Piletina je jedno od najčešće korištenih mesa u domaćinstvima širom svijeta, ali istovremeno i jedna od najosjetljivijih namirnica kada je riječ o čuvanju i sigurnosti.

Pogrešno skladištenje može dovesti do razvoja opasnih bakterija poput Salmonelle ili Campylobactera, koje mogu izazvati ozbiljne trovanja hranom.

Stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju da sirova piletina nakon otvaranja smije stajati u frižideru najviše do dva dana. Temperatura u frižideru mora biti ispod 4 °C, a piletina mora biti dobro zatvorena – idealno u posudi s poklopcem ili omotana plastičnom folijom kako bi se spriječio kontakt s drugim namirnicama, piše N1.

Ako primijetite neobičan miris, promjenu boje ili sluzavu teksturu - piletinu obavezno bacite.

Kada se piletina termički obradi - bilo da je kuhana, pečena ili pržena - može se čuvati u frižideru 3 do 4 dana. I ovdje vrijedi isto pravilo: zatvorena posuda, temperatura ispod 4 °C i izbjegavanje kontakta sa svježim namirnicama.

Ako znate da nećete upotrijebiti piletinu unutar 1–2 dana, najbolje rješenje je zamrzavanje. Sirova piletina u zamrzivaču može trajati do 9 mjeseci.

Kuhana piletina može se zamrzavati i do 4 mjeseca, iako može postati lošije teksture.

Vaša reakcija na temu