Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dr. Ivan Guć: Današnja estetska medicina omogućava 'pretplatu na ljepotu', a problem stvaraju oni koji pretjeruju

Dr. Ivan Guć: Današnja estetska medicina omogućava 'pretplatu na ljepotu', a problem stvaraju oni koji pretjeruju

Imao sam priliku raditi određene zahvate ili 'popravke' na licima stranih državljanki, i to iz zapadne Europe, te moram priznati da me iznenadila niska razina kvalitete tamo obavljenog posla iako želim vjerovati da se radi o iznimkama

Estetska medicina, kako u svijetu, tako i kod nas, napreduje divovskim koracima. Kada je riječ o financijskom ulogu, ili, kako je to odlično sročio naš sugovornik dr. med. dent. Ivan Guć, 'pretplati na ljepotu' i vraćanju izgleda lica pokoju godinu, pa čak i dekadu unazad, nikada nije bilo pristupačnije priuštiti si to zadovoljstvo. Razgovarali smo s dr. Gućem, Splićaninom koji se posljednjih godina prometnuo u jedno od zvučnijih imena u ovom poslu.

U čemu je tajna modernog pristupa estetskoj medicini?

- Pa, kao prvo, nema tu nekih velikih tajni već se radi o velikom napretku na tom polju i zadovoljstvo mi je reći da uopće ne zaostajemo za svjetskim trendovima. Dapače, s obzirom na to da ordiniram u trenutno jednom od najpoznatijih turističkih centara svijeta, rekao bih da smo i bolji. Naime, imao sam priliku raditi određene zahvate ili 'popravke' na licima stranih državljanki, i to iz zapadne Europe, te moram priznati da me iznenadila niska razina kvalitete tamo obavljenog posla iako želim vjerovati da se radi o iznimkama.

Vi ste doktor dentalne medicine, kako to da se bavite ovim poslom?

- Radi se o manualnoj spretnosti, točnije finoj motorici. Doktori dentalne medicine poznaju anatomiju vrata i glave, a također imamo i vrlo razvijenu vještinu rukovanja iglama u području usne šupljine što je izuzetno bitno kod apliciranja filera koji su mi primarna djelatnost. Premda je zarada veća u dentalnoj medicini, s njom sam se prestao baviti i potpuno se posvetio estetskoj medicini jer sam se u njoj jednostavno 'našao' i prije svega volim to raditi, a smatram da je to najvažnije u bilo kojem poslu.


Vaše je ime jako brzo postalo vrlo poznato kako u Splitu tako i šire. Zašto mislite da je tomu tako i čime se zapravo najviše bavite?

- Rekao bih da je to predanost. Za razliku od drugih koji to rade kao sekundarni, uz primarni posao, ja se bavim isključivo estetskom medicinom, obavljam tretmane u ordinaciji te pratim i držim korak sa svjetskim trendovima. Koristim se najkvalitetnijim dostupnim materijalima i digitalnim aplikatorom te uvijek nastojim da su moji tretmani bezbolni. Razvio sam također vlastitu tehniku apliciranja filera. Često dobivam pozive da idem gostovati u druge gradove, ali to ne radim tako često. Obožavam Split zbog mnoštva pub kvizova koje rado pohodim i moje velike ljubavi prema piciginu.

O čemu se radi, koja je razlika od drugih?

- E to je moja poslovna tajna, dakle, ne odajem je nikome, ha ha. Baveći se isključivo apliciranjem hijaluronskih filera i botoxa već nekoliko godina mogu reći da sam, ako mogu biti neskroman, nadišao 'standard' u njihovom apliciranju i, sudeći po reakcijama mojih klijentica i klijenata, smatram da sam uspio u tome. Ponosan sam jer na tretmane ne dolaze samo klijenti i klijentice iz Splita nego iz čitave Dalmacije, a neke klijentice dolaze čak iz Zagreba. 

Što možete reći o filerima i botoxu, tko ih koristi i postoji li nekakva dobna granica?

- U posljednjih dvadesetak godina odmaknuli smo se od 'plastike' u području lica u estetske svrhe koja je značila vrlo invazivne metode. Praksa je također bila čuvati izgled što je više moguće, a onda, u 50-ima, kako bi se narodski reklo, odlazak 'pod nož'. Za razliku od toga, fileri, oni hijaluronski, traju između 8 mjeseci i godinu i pol dana ovisno o dobi klijentica, gustoći filera i području koje se tretira. Učinak botoxa traje od 4 do 6 mjeseci. Botox se uglavnom koristi za gornji dio lica, čelo, tzv. bore 'mrštilice' između obrva kao i bočne bore 'smijalice', uglavnom one bore do kojih dolazi zbog funkcije mišića. Sve je popularnije i korištenje botoxa na području pazuha kako bi se smanjilo pretjerano znojenje. Hijaluronski fileri koriste se za podočnjake, korekcije nosa, isticanje brade, nazolabijalne bore, konturiranje donjeg dijela vilice, usne, bore oko usana, marionetske bore kao i isticanje jagodica. Tretmanima se koriste muškarci i žene koji bi htjeli promijeniti ono što im smeta na njihovom licu kao i oni koji samo žele nešto poboljšati. Dobna granica jest punoljetnost, a većina mojih klijentica i klijenata u dobi je od 22 do 60 godina.

Tko sve smije obavljati tretmane hijaluronskim filerima i botoxom?

- Treba naglasiti da u Hrvatskoj navedene tretmane estetske medicine mogu obavljati isključivo doktori dentalne medicine i doktori medicine koji imaju odgovarajući dokaz o završenoj edukaciji izdanoj od nadležnog stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Takav je kadar educiran i o mogućim nuspojavama te će znati reagirati uslijed potencijalnih komplikacija, koje su ipak vrlo rijetke. 



Budući da ste se odlučili isključivo baviti estetskom medicinom, kako osobno gledate na nju?

- Današnju estetsku medicinu vidim doslovno kao čudo medicine, tehnologije i ljudskog napretka. Čudo u tom smislu da danas možemo modificirati, korigirati i konturirati svoje lice minimalno invazivnim tretmanima i na umjeren način, tako da to izgleda potpuno prirodno. Nazvao bih to 'pretplatom na ljepotu' uz uvjet da se tretmani koriste umjereno i uz ispravnu tehniku aplikacije što licu daje prirodan, a ne umjetan izgled. 

Zašto onda, po Vašem mišljenju, kod mnogih ljudi postoji negativna slika o estetskoj medicini?

- Osnovni je problem kod filera i botoxa pretjerivanje. Nažalost, ono je odmah uočljivo i šalje potpuno pogrešnu sliku da će tako izgledati svatko tko se odluči na tretman. Usto, senzacionalističkim pisanjem u medijima najčešće se okrivljuje materijal za loše rezultate, a ne  onoga koji traži da mu se tolika količina materijala i aplicira. Nažalost, privlačna je sila novca tolika da će se uvijek naći nesavjestan doktor koji će to i učiniti. Uvijek nastojim da osoba koja želi napraviti tretman kod mene dođe u ordinaciju na besplatne konzultacije u trajanju od 15 minuta na kojima dobro saslušam njene želje i predložim vrstu tretmana, količinu materijala i informiram je o cijeni. Na svu sreću, gotovo sve moje klijentice i klijenti žele prirodan, odnosno umjeren i lijep izgled nakon tretmana.

Vaša reakcija na temu