Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić NAJBOLJI SPLITSKI RESTORANI Boris Asanović: Bit ću bahat i reći da nas nije iznenadilo što smo dobili Michelinovu preporuku!

NAJBOLJI SPLITSKI RESTORANI Boris Asanović: Bit ću bahat i reći da nas nije iznenadilo što smo dobili Michelinovu preporuku!

Michelinova zvjezdica je kao sportašu zlatna medalja na Olimpijskim igrama, Dvoru je to idući cilj

Michelinovu preporuku za 2018. godinu zaslužio je splitski restoran Dvor, koji se tako našao među hrvatskom gastronomskom elitom.

- Bit ću bahat pa ću kazati kako nas nije iznenadilo što smo dobili Michelinovu preporuku. Radio sam u sustavima koji nose Michelinovu zvjezdicu i znao sam kako se posluje i radi u vrhunskim svjetskim restoranima. Znao sam i što inspektori vrednuju, te sam vjerovao da će jednoga dana doći u naš restoran i dati nam priznanje - kaže nam je Boris Asanović, glavni kuhar i jedan od vlasnika restorana.

- Naučio sam puno radeći za druge vrhunske restorane i to sam implementirao tu. Radio sam kod Thomasa Kellera u njegovom restoranu 'Per Se', 'Murano' restoranu Angele Hartnett i u 'Kitchen Table' chefa Jamesa Knappetta. Živio sam u Americi i Engleskoj, skupio sam iskustvo i odlučio po povratku u Hrvatsku otvoriti vlastiti restoran - navodi mladi splitski chef koji je s partnerima otvorio restoran na Firulama.

Restoran sprema dalmatinska odnosno mediteranska jela, a posebno zanimljiva su ona s otvorenog roštilja, veoma dobri steakovi i svježa riba koja se sprema ispred gostiju.

- Trud, rad i znanje su nam prioriteti, ne omalovažavajući ikoga, onaj tko se razumije u kuhanje uočit će detalje koji čine razliku između nas i drugih restorana. Neka jela iziskuju pripremu i dva dana, a malo tko u Splitu radi cijeli postupak pripreme već koriste gotove sastojke. Toga kod nas nema, kuhamo bazično i precizno. Svakako uz hranu, Michelinove inspektore zanima cjelokupni dojam, cijela slika restorana - govori Asanović.

Objašnjava da je puno lakše dobiti preporuku nego zvjezdicu...

- Svako tko nastoji dobiti zvjezdicu trebao bi barem probati jesti u takvim restoranima da dobije sliku kako se to radi. U svijetu sam obišao i isprobao njih tridesetak te sve naše, a poanta je da se shvati Michelinov sustav i što vrednuju. Dodjeljuju tri zvjezdice, prva označuje restoran koji dobro kuha u svojoj kategoriji, druga kaže kako je vrhunska kuhinja vrijedna dnevnog posjeta, a treća znači da se uputiš na putovanje samo radi toga restorana - tumači nam Asanović, nadajući se jednoga dana zvjezdici za svoj restoran.


- Nove preporuke i zvjezdice koje su stigle u Hrvatsku našim ugostiteljima dat će vjetar u leđa i zainteresirat će ih za ovaj posao još više. Michelin je dosta stog, samo ih je 18 u Londonu ove godine izgubilo zvjezdicu, ali vjerujem kako takav kriterij svih može gurati naprijed. Naš idući cilj je zvjezdica, svako tko voli posao chefa sanja o tom priznanju pa tako i ja. Michelinova zvjezdica je kao sportašu zlatna medalja na Olimpijskim igrama - zaključuje Boris, čestitajući svim hrvatskim kolegama na uspjehu.

Otkriva još par detalja...

- Kada se daje preporuka, Michelinov inspektor restoran obilazi nekoliko puta godišnje tajno kako bi vidio varira li usluga. Na kraju, zadnji njegov dolazak se predstavlja i kaže tko je. Kada se dobiva zvjezdica onda dolazi zastupnik za Hrvatsku, a to je direktor iz Milana i donosi pločicu koju svečano uručuje. Poseban je to doživljaj i ljubomoran sam na ove što su je dobili - kroz šalu će Asanović.

Za kraj je poručio da im je restoran već rezerviran cijeli srpanj i kolovoz, to im se događa već treću godinu zaredom, što je, kaže, dokaz da se u Splitu može uspjeti.

Vaša reakcija na temu