Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Radić FOTOGALERIJA Oldtimeri plijenili pažnju od Splita do Gradca

FOTOGALERIJA Oldtimeri plijenili pažnju od Splita do Gradca

Održan je Oldtimer Promo Tour Gradac

Vlasnici oldtimera okupljeni u projektu Oldtimer Promo Tour ove nedjelje druženje su započeli uživanjem u vožnji od Splita preko Omiša sa zaustavljanjem na Vruji, pa sve do Gradca. Povod odlaska u Gradac bio je proslava zaštitnika mjesta sv. Mihovila, gdje su oldtimeraši došli na poziv Turističke zajednice koja organizira ovaj svečani događaj obilježen raznovrsnim programom. Ove godine proslava je uključila i prezentaciju oldtimera te je projekt Oldtimer Promo Tour tako uz strast prema automobilima skrenuo pažnju na očuvanje baštine po čemu je Gradac poznat. Osim toga, ovaj turistički centar rivijere može se pohvaliti s najljepšim i najdužim plažama, tako da je ovaj jedinstven spoj planinskih reljefa i tirkiznog plavetnila bio idealna scenografija za klasične linije oldtimera. Stoga i ne čudi kako su poredani oldtimeri svojim izgledom i retro linijama potaknuli emocije i privukli pažnju svih koji su se zatekli na šetnici uz obalu u centru ovog pitoresknog turističkog mjesta.

Sudionici projekta Oldtimer Promo Tour obišli su Mozaik stepenica Gradac. Ovaj jedinstveni projekt turističke zajednice i općine, postao je nezaobilazno mjesto svih koji posjete Gradac. Riječ je o ulici dijelom oslikanoj mozaikom po idejnom rješenju akademske kiparice Adne Bakije koju je realizirao keramičar Petar Petrušić. Osim naziva mjesta Gradac i turističkog logotipa mozaikom pločica oslikana su i ostala obilježja ovog kraja: sunce, galeb koji leti iznad broda jedrilice, konop koji je vezan za sidro i sve to drži, masline...

Na samoj rivi nalazi se još jedno zanimljivo mjesto koje rado posjećuju turisti i svi oni koji makar i na kratko dođu u Gradac. Zavičajna zbirka Gradac prikupljena dugogodišnjim trudom obitelji Andrijašević, a radi se o predmetima koji su pripadali tradicijskoj seoskoj kulturi Vrgoračke krajine i Gornjeg makarskog primorja te građanskom sloju priobalja-obiteljima pomoraca, iseljenika i ribara. Etnografska zbirka podijeljena je na pet cjelina: ribarski pribor, dalmatinska kuhinja, radna soba staroga kapetana, zbirka dalmatinskih i svjetskih tradicionalnih instrumenata i stolarska radionica.

Puni utisaka nakon prezentacije oldtimera na obilježavanju sv. Mihovila zaštitnika mjesta Gradac, sudionici projekta Oldtimer Promo Tour otišli su uz obećanje kako će opet posjetiti ovu veoma atraktivnu i privlačnu rivijeru koja se može pohvaliti ne samo prekrasnim plažama već i drugim prirodnim ljepotama ali i bogatom brižljivo sačuvanom baštinom.

Vaša reakcija na temu