Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgleda splitska oaza za guštanje Mokosh

FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgleda splitska oaza za guštanje Mokosh

Spaja tradiciju, umjetnost i kulinarske užitke

Omiljeno odredište Splićana za druženje i uživanje ponovno je otvorilo svoja vrata. S novim imenom i novom pričom, restoran Mokosh, smješten unutar povijesne vile Tončić u Slavićevoj ulici, spreman je nastaviti stoljetnu tradiciju oaze za guštanje u sjeni drveća jednog od najljepših starih splitskih perivoja.

Mediteranska tradicija zajedničkog uživanja u hrani i druženju te povijest vile koju je kao svoj obiteljski dom podigao čuveni arhitekt Kamilo Tončić učinivši je jednim od središta splitskog društvenog i umjetničkog života inspiracija su priče koja otvara novo poglavlje u životu građevine koja je Splićanima osobito u srcu.

Osobitu čar vili Tončić daje njen poznati perivoj koji se posjetitelju otkriva čim stupi iza zidina koje ga dijele od vreve grada. Raskošan i pomalo divlji mediteranski vrt upotpunjen je prepoznatljivom fontanom koja nježno žubori stvarajući osobitu, opuštajuću atmosferu, dok prirodna hladovina i prostranstvo perivoja s puno skrovitih mjesta stvaraju opuštajuću oazu u kojoj se tako lako prepustiti uživanju.

U središtu secesijskog perivoja smjestila se vila, koja u novom poglavlju svoje priče posjetiteljima otkriva neke kutke koji su donedavno bili skriveni od očiju javnosti. Ulaz vodi kroz svijetlu verandu u stilu zimskog vrta do glavnog salona i dviju simetrično smještenih soba s mnoštvom dekorativnih detalja.

Tijekom preuređenja, provedenog uz duboko poštovanje prema Tončićevom naslijeđu u suradnji s arhitekticom Katjom Stubnyom i dizajnerskim studijom 502, zadržani su postojeći  strogi geometrijski i prostorni odnosi, a selektivnom upotrebom materijala i intervencijama u unutrašnjem uređenju naglašen je osjećaj prostornosti i fluidnosti. Ključna komponenta koja definira ovaj projekt je intenzivna upotreba boje kao sredstva za oblikovanje prostora, dok je dizajn interijera proizašao iz posvećenosti očuvanju izvornog arhitektonskog jezika zgrade, a svaki njegov pažljivo odabrani segment, poput slika Jelene Bando koje krase središnji salon i keramičkih vaza studija Anaestudio, teži izazvati emocije, potaknuti razgovor i ponuditi više senzorno iskustvo koje nadopunjuje kulinarske užitke.

Restoran Mokosh dobio je ime po zaboravljenoj staroslavenskoj boginji prirode, zaštitnici žena, domaćinstva i obitelji. Inspiracija za naziv proizlazi iz prirodne oaze koja okružuje vilu te povezanosti dekorativnih elemenata otkrivenih u kući i vrtu s povijesnim etnografskim uzorcima. Mokosh svojom pričom podržava viziju o kreiranju mjesta na kojem se ljudi okupljaju, druže i slave život i prirodu.

U skladu s ovim posebnim ambijentom osmišljena je gastronomska ponuda koju je kreirao Alberto Garcia Perez. Chef s impresivnim životopisom u koji spadaju rad u restoranima s tri Michelinove zvjezdice i život na različitim kontinentima, a čija se kulinarska filozofija temelji na jednostavnosti, sezonalnosti i vrhunskim sastojcima, u Mokoshu spaja svoju španjolsku spontanost s razigranim duhom Splita te kroz jela koja su istovremeno iznenađujuća, zabavna i pristupačna nudi jedinstveno vibrantno gastronomsko iskustvo.

Restoran Mokosh prilagođava svoju atmosferu i ponudu ritmu dana, od doručka i marendi do večernjih koktela, tapasa i vinske liste, ispreplićući  ljepotu druženja i zajedništva s bogatstvom okusa i ambijenta, nastavljajući tradiciju ovog povijesnog mjesta okupljanja ljubitelja umjetnosti i mediteranskog načina života.

Vaša reakcija na temu