Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ISTRAŽIVANJE POKAZALO Ovo su najpopularnija auta za uvoz u 2022. godini

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Ovo su najpopularnija auta za uvoz u 2022. godini

Donosimo popis

AutoUvezi su proveli istraživanje o uvozu vozila u Hrvatsku u 2022. godini. U istraživanju su istražili koje marke, modele, cijene vozila, prosječna kilometraža i ostale podatke vozila koje su Hrvati najčešće htjeli uvesti prošle godine. Istraživanje je temeljeno na preko 80.000 upita koji su prošli kroz njihovu web stranicu.

Rezultate prenosimo u cijelosti:

'Cijelu prošlu 2022. godinu naš kalkulator za izračun troškova uvoza auta iz EU se aktivno koristio, te smo na temelju toga prikupili zanimljive podatke o vozilima koja ste pretraživali za uvoz iz Europske Unije. U ovom članku prezentirati ćemo statistiku najčešće pretraživanih marki i modela vozila za uvoz, prosječne kilometraže i cijene vozila na temelju preko 80.000 izračuna koje su naši posjetitelji napravili koristeći besplatan kalkulator za uvoz automobila.

Koja vozila su najčešće pretraživana za uvoz?

Analizirajući vrstu vozilu koja su se htjela uvesti, očekivano je kako su se pretežno pretraživala rabljena vozila za uvoz i to u čak 98.32%. pretraga naspram 1.68% novih vozila.

Po pitanju novih vozila kupljenih direktno u Hrvatskoj, u 2022. godini se preokrenuo trend te su se u Hrvatskoj više kupovala nova vozila na benzinski i hibridni pogon, nego na dizelsko gorivo. U slučaju uvoza vozila, ipak je još uvijek najveći interes za vozila koji kao pogon koriste dizelsko gorivo. Pretraga uvoza električnih vozila su zastupljena sa skromnih 2.37%, a vozila na hibridnih pogon s 3.38%.


Koja je prosječna cijena i kilometraža uvezenih vozila?

Jedan od temeljnih razloga iz kojeg se Hrvati odlučuju uvoziti vozilo je zato što smatraju da je to povoljnije nego kupiti ga u Hrvatskoj. Često iz tog razloga i pretražuju vozila koja imaju veći broj prijeđenih kilometara kako bi prošli što povoljnije.

Na grafu ispod može se vidjeti koji je najučestaliji raspon cijena vozila koja su se željela uvesti. Možemo vidjeti kako se najčešće radi o vozilima kojima je cijena do 30.000 eura, dok je medijan cijene za uvoz vozila iznosila 15.000 eura. Cijena koja je prikazana je ona u državi uvoza, dakle bez troškova uvoza.

Što se pak tiče prijeđenih kilometara, pretraživana vozila u prosjeku su prešla oko 125.000 km, dok medijan iznosi oko 110.000 km. Cijeli raspon najćešćih kilometraža prilikom uvoza može se vidjeti na sljedećem grafu.


Koje su najpopularnije marke i modeli vozila za uvoz?

Ovo pitanje većinu zanima, a to je koja je marka vozila, te ujedno i model, najpretraživaniji za uvoz. Iz grafa ispod vidljivo je kako su njemačke marke vozila najpopularnije prilikom pretrage, što je i očekivano s obzirom da se većina vozila uvozi iz Njemačke. Na vrhu se ističe BMW kao najpopularniji odabir za uvoz, a slijede ga Audi, VW i Mercedes. Nakon toga dolaze i proizvođači iz drugih država kao što su Renault i Ford.

Nadalje, kada gledamo točan model uz marku vozila, BMW ponovno je na vrhu i to sa čak dva modela. Najpopularniji model vozila za uvoz u 2022. godini je bio BMW Serije 3, a odmah iza njega BMW Serije 5. Nakon toga slijede i ostali modeli drugih njemačkih proizvođača kao što je Mercedes E-Klasa, Audi A4, VW Golf 7 i Mercedes C-Klasa. Prvi model nekog ne njemačkog proizvođača je Mazda CX-5 na 12. mjestu.


Koja je prosječna starost vozila za uvoz?

Prema zadnjem istraživanju, prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj je 14.3 godine. Međutim, kupovinom i uvozom rabljenih vozila koji su mlađi od toga, ta brojka bi se mogla popraviti. Iz podataka možemo vidjeti kako je medijan godišta vozila koje se htjelo uvesti 2016., dok je prosječno godište bilo 2014., što znači da je prosječna starost vozila za uvoz oko 8 godina. Na grafu se može vidjeti detaljnija raspodjela po godinama.


Koja su najpopularnija električna vozila za uvoz?

Električna vozila postaju sve popularnija kako u svijetu, tako i u hrvatskoj. Postoji rastući trend kupovine novih električnih vozila, a isto tako i sve više raste trend uvoza električnih vozila, pogotovo s obzirom na troškove ekološke komponenta koja je nepostojeća u njihovom slučaju.

Kada gledamo najpopularniju marku električnih vozila za uvoz, možemo vidjeti kako se na vrhu uvjerljivo nalazi Tesla, a slijede ga Renault, BMW, VW, Smart i Nissan.

Analizirajući dodatno modele električnih vozila koji su najtraženiji za uvoz, na prvom mjestu je očekivano Tesla i to njihov Tesla Model 3. Iz njega slijedi BMW i3 i Renault ZOE, a zatim se na četvrtom mjestu najpopularnijih električnih modela za uvoz nalazi Tesla Model S.

Na kraju, treba uzeti u obzir da ova statistika predstavlja ono što su naši posjetitelji pretraživali. Međutim, uvjereni smo da se statistika vozila koja su uvezena, ne razlikuje mnogo od one koja su pretraživana.

Ukoliko se i vi odlučite za uvoz vozila, slobodno koristite naš besplatan kalkulator za uvoz auta koji će vam izračunati sve troškove i davanja koja ćete morati platiti.'

Vaša reakcija na temu