Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Jeste li ikada probali galette?
Slatki život Piše: Anastazija Makjanić

Jeste li ikada probali galette?

Kolumnistica Dalmatinskog portala donosi novi recept

Sastojci za tijesto:

                           100 grama glatkog brašna

                           80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)

                           prstohvat soli 

                           100 grama maslaca

                           60 ml hladne vode 

                           80 grama kiselog vrhnja

                           2 žlice limunovog soka

Sastojci za nadjev:

                            100 grama šampinjona

                            100 grama posnog sira

                            2-3 žlice maslinovog ulja

                            2 češnja češnjaka

                            120 grama kiselog vrhnja

                            20 grama parmezana

                            1 loptica mozzarelle

                             prstohvat soli

                             prstohvat papra

                             malo nasjeckanog bosiljka

                             2 žumanjka za premaz

Postupak:

Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev.

Posni sir pomiješajte s kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte prstohvat soli i papra te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte).

Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodijelite nasjeckane šampinjone i preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite s razmućenim žumanjcima i pospite s malo sezama.

Pecite 30-40 minuta, a nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!

Vaša reakcija na temu