Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kokos kolač nije problem napraviti
Slatki život Piše: Anastazija Makjanić

Kokos kolač nije problem napraviti

Anastazija Makjanić s nama dijeli svoja kulinarska iskustva

Sastojci za biskvit:

                               4 jaja 

                               140 grama šećera

                               100 ml mlijeka

                               100 ml ulja

                               100 grama oštrog brašna

                               100 grama glatkog brašna

                               1 vanilin šećer

                               1 prašak za pecivo

                               25 grama kakaa

                               1 žličica instant kave

Sastojci za nadjev:

                               100 grama kokosa

                               1 vanilin šećer

                               500 ml mlijeka

                               120 grama šećera

                               70 grama oštrog brašna


Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju premažite uljem. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, dodajte im šećer i mlijeko pa izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte ulje, prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano miješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa sa špatulom lagano umiješajte u smjesu.

Podijelite smjesu na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte kakao i instant kavu pomiješanu s malo tople vode pa izlijte u pećnicu i stavite peći 10 minuta.

Za to vrijeme napravite nadjev. Kokos, brašno, mlijeko i šećer stavite kuhati na srednje jaku vatru uz neprestano miješanje. Nakon pet minuta smjesa će postajati sve gušća i gušća. Maknite je s vatre, a iz pećnice izvadite sad već pečeni biskvit. Preko njega izlijte nadjev, a preko nadjeva drugi dio smjese za biskvit.

Pecite sve dok biskvit ne počne dobivati zlato žutu boju, nekih 15-20 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. Na vrh možete staviti glazuru od čokolade. Sto grama čokolada rastopite s dvije žlice mlijeka i 20 grama maslaca. Prelijte preko kolača i pospite kokosom. U slast!

Vaša reakcija na temu