Tiramisu je izvorna talijanska poslastica, a ako ga nikad niste probali, mogu Vam samo reći da je to kombinacija lagane i osvježavajuće kreme te jake espresso kave i piškota. Možete napraviti i domaće piškote, a možete ih i kupiti.
Sastojci:
60 ml vode
240 grama smeđeg šećera
6 žumanjaka
160 ml slatkog vrhnja
500 grama sira Mascarpone
2 burbon vanilija šećera
150 ml jake espresso kave
20 komada piškota
Postupak:
Za početak izlomite piškote na komade (ne presitne) i napravite espresso kavu pa prelijte preko piškota. Šećer i vodu pomiješajte pa stavite kuhati do temperature od 112C sve dok smjesa ne postane gusta kao sirup. U međuvremenu žumanjke izmiksajte s burbon vanilija šećerom (dok se šećer ne otopi) pa lagano umiješajte smjesu vode i šećera. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, sa špatulom lagano umiješajte mascarpone sir i na kraju slatko vrhnje koje ste prethodno izradili u šlag.
Ja sam svoj tiramisu slagala u čaše i u posudice, a gore sam ga posula sa 100-postotnim kakaom. Stavite u hladnjak na par sati i uživajte u laganom okusu tiramisua! Dobar tek!