Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Medeni kuglof Anastazije Makjanić
Slatki život Piše: Anastazija Makjanić

Medeni kuglof Anastazije Makjanić

Donosimo recept za kolač kojega svatko može napraviti

Sastojci za sirup:  

                            250 grama šećera 

                            250 ml vode

                             korica jednog limuna

                             1 žličica ekstrakta vanilije 

                             malo ruma

Sastojci za tijesto:

                             2 velike žlice meda

                             6 jaja 

                             1 kesica suhog kvasca

                              prstohvat soli

                              korica od 2 limuna

                              250 grama glatkog brašna

                              100 grama maslaca 

Postupak:

Prvo skuhajte sirup tako da stavite kuhati vodu zajedno sa šećerom. Dodajte limunovu koricu i ekstrakt   vanilije te sve zajedno kuhajte oko 5 minuta. Skuhani sirup ohladite i procijedite, a kasnije ćete dodati malo  ruma prije prelijevanja kuglofa.

Med malo zagrijte (na vodenoj pari ili u mikrovalnoj) pa ga zajedno s tri jaja miksajte dok se sastojci ne sjedine. Brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu pomiješajte pa u smjesu jaja i meda dodajte pola te suhe smjese. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu pa polako dodajite maslac sobne temperature izrezan na listiće. Nakon toga, umiješajte preostala tri jaja te drugu polovicu suhe smjese. Miksajte par minuta dok se sastojci ne sjedine. Pokrite prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu sat vremena. 

Kalup premažite uljem i brašnom. Kad se tijesto diglo, promiješajte ga par puta kuhačom kako bi izašao suvišan zrak te ga ulijte u kalup za kuglof i ostavite da se diže još pola sata. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190C i pecite kuglof 30 minuta (provjerite čačkalicom). Nakon što ste ispekli kuglof, pustite ga da se hladi 5-10 minuta. Sirup koji ste na početku napravili zagrijte uz dodatak malo ruma. Izvadite ga iz kalupa (ne smije se skroz ohladiti) i lagano prelijevajte s toplim sirupom. Pustite da tijesto upije sav sirup.

Na vrh možete staviti glazuru po želji, a možete samo posuti šećerom u prahu. Ja sam napravila glazuru od šećera u prahu, narančinog soka i limunove korice. Pomiješala sam 150 grama šećera u prahu s narančinim sokom toliko da se dobije smjesa koja je gušća od smjese za palačinke i lagano to prelila preko kuglofa. Na vrh sam izribala limunovu koricu i poslužila svojim ukućanima.

Vaša reakcija na temu