Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / RTL MILIJARDERI U SVEMIRU Astronom Korlević tvrdi da se radi o 'glancanju ega' i da im je potrebna psihoanaliza

MILIJARDERI U SVEMIRU Astronom Korlević tvrdi da se radi o 'glancanju ega' i da im je potrebna psihoanaliza

Prokomentirao je čija je misija bila uspješnija - Bezosova ili Bransonova

Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona - milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, let je trajao 10 minuta i 10 sekundi, kaže da mu je to bio najbolji dan ikad.

Kao i Branson i Bezos je poletio u svojoj letjelici tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin s kojom kao i Branson želi ući u biznis svemirskog turizma.

Međutim, ima ljudi koji ne dijele ovo milijardersko oduševljenje. Tako je naš slavni astronom Korado Korlević rekao u RTL Direktu kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a da Branson u svemiru nije ni bio.

Upitan je ima li današnji pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale.

- Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu - kazao je.

I oblik rakete nešto govori o Bezosu?

- Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu - naveo je.

Prokomentirao je i čija je misija bila uspješnija - Bezosova ili Bransonova.

- I jedna i druga su bez smisla. Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila - rekao je.

Branson zapravo nije ni bio u svemiru?

- Ako uzmemo jednu nategnutu odluku Američke avijacije iz 50-ih godina, oni su svemir stavili na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno - pojasnio je Korlević.

Uskoro u svemir leti i Musk. Korlević je upitan hoće li to biti nešto drugačije.

- Ne, on će otići s Bransonovim avijončićem gore. On je rekao da ne ide nikamo, nego ide na Mars. Do Marsa ima još jako puno godina. Ali je, kako postoji rivalstvo između njega i direktora Amazona, onda će otići kod ovog trećeg, čisto radi konkurencije i napraviti si i on jedan let - izjavio je.

Zašto svi milijarderi moraju u svemir?

- Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, direktor Microsofta je odlučio da će milijarde dati u borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. Waren Buffet je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu - odgovorio je astronom.

Otkrio je i bi li on htio biti svemirski turist. 

- U stvari ne. Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bih ja biti za volanom. Kao što bi htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno - zaključio je.

Vaša reakcija na temu