L'ATELIER DES LUMIÈRES: Je li Hrvatska spremna za jedan ovakav muzej?

L'ATELIER DES LUMIÈRES: Je li Hrvatska spremna za jedan ovakav muzej?

Umjetnička djela se pomoću 140 laserskih video projektora projiciraju na zidove visoke 10 metara

Sredinom travnja ove godine, Pariz je dobio još jednu atrakciju. Radi se o 8 milijuna eura vrijednoj investiciji, muzeju digitalne umjetnosti L'Atelier des Lumières. Koristeći najsuvremeniju vizualnu i audio tehnologiju, umjetnička djela se projiciraju na zidove visoke 10 metara pomoću 140 laserskih video projektora i to sve na površini od 3300 kvadratnih metara. Uživanje u impresivnom i panoramskom 3D prikazu još dodatno upotpunjuje klasična glazba koja se emitira s 50 programiranih zvučnika smještenih u prostoru. Muzej se, inače, nalazi u zgradi bivše ljevaonice željeza iz prve polovice 19. stoljeća.

Tko se nalazi iza ove 'muzejske revolucije'? To je francuska muzejska zaklada Culturespaces, koja se bavi upravljnjem spomenicima, muzejima, umjetničkim centrima, privremenim izložbama i imresivnim digitalnim izložbama.

- Korištenje moderne tehnologije u izložbama daje umjetnicima beskonačan prostor za širenje kreativnosti. Moguće je stvoriti vezu između prošlosti i sadašnjosti te povezati bilo kakve događaje. Ovakve izložbe su daleko dinamičnije, pojačavaju emocije i, što je jako bitno, dovode najširu moguću publiku - poručuju iz Culturespacesa.


La Halle je najveći prostor unutar muzeja gdje se od otvaranja prikazuje impresivna izložba posvećena glavnim figurama bečke slikarske scene, na čelu s Gustavom Klimtom. Projekcija traje 35 minuta tokom kojih posjetitelji mogu vidjeti oko 3000 slika. Izložba je na programu trebala ostati do sredine studenog, ali zbog prevelike zainteresiranosti izvodit će se do 6. siječnja 2019. godine.

Manja prostorija unutar muzeja, Le Studio, rezervirana je za umjetnike u nastajanju, AI i digitalne instalacije.

Iako su se nadali uspjehu smatrajući kako apetit za impresivne umjetničke izložbe raste, zainteresiranost posjetitelja je prekoračila očekivanja pa tako Culturespaces već razmišlja o muzeju u nekom drugom mjestu u Francuskoj. Krajem ove godine planiraju otvaranje sličnog digitalnog umjetničkog centra u Južnoj Koreji i to u bivšem bunkeru na otoku Jeju, a kroz 2019. godinu planiraju se proširiti i na SAD. Izložbu je u manje od pola godine posjetilo preko 650 tisuća posjetitelja.

Cijene ulaznica variraju. Za odrasle ulaznica košta 14,5 eura, umirovljenici plaćaju 13,5 eura, mladi do 25 godina 9,5 eura. Studentima, invalidima i nezaposlenima naplatit će 11,5 eura, dok djeca ispod 5 godina imaju besplatan ulaz. Postoji još i obiteljska karta za 4 člana i to dvoje odraslih i dvoje djece, koja košta 42 eura. Muzej ima sve uvjete za posjetitelje u invalidskim kolicima, a organizatori poručuju kako izvedbe nisu prikladne za ljude s epilepsijom, kao i za sasvim malu djecu.

Moramo se na kraju zapitati ima li u Hrvatskoj mjesta za ovakav spoj umjetnosti i moderne tehnologije...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14