Foto: Predrag Vučković Na 4. izdanje Highlander Velebita dolazi legendarni Stipe Božić

Na 4. izdanje Highlander Velebita dolazi legendarni Stipe Božić

Prvi put će se održati i kraća avantura

Za manje od dva tjedna počinje prava planinarska avantura - 4. izdanje Highlander Velebita. Ove godine uz već poznatu trasu od stotinjak kilometara, sudionici će prolaziti i avanturu od 55 kilometara - Highlander 55 - koja će se ove godine održati po prvi puta. Kako se ova velebitska avantura svake godine unaprjeđuje da bi sudionicima pružila što bolje iskustvo i veću avanturu života to je slučaj i ove godine, ali uz dodatnu dozu odgovornosti i pridržavanje svih mjera epidemiološke zaštite. 

Trasa Highlander Velebita od 100 kilometara krenut će na planini, a završiti u moru, odnosno sudionici će startati na Zavižanu, a cilj i titula Highlander čekat će ih u Starigradu - Paklenici. Zbog svoje duljine, ali i zahtjevnijeg terena koji prolazi i najstarijom prašumom bukve te posebnim rezervatom šumske vegetacije Raminim koritom, pravi je test izdržljivosti i snage čak i za iskusnije planinare. 

- Doslovno, Petar i ja odbrojavamo dane kada idemo na Highlander Velebit. Jedva čekamo! Mislim da je ovo zapravo savršena prilika da prehodamo Velebit uz odličnu Highlander organizaciju i logistiku. Ono što me zaista veseli je da ću doživjeti divlji Velebit po danu i preko noći te imati priliku spavati pod zvijezdama i u potpunosti uživati u trenutku te uz to pomicati vlastite granice u tih 104 kilometra i upoznati ljude iz cijeloga svijeta s kojima ću dijeliti različita hiking iskustva - istaknula je Highlander ambasadorica Anna Soldo.

Highlander 55 najnoviji je, i najkraći, događaj Highlander planinarske serije događaja. Ruta duga 55 kilometara počinje na Zavižanu te prolazi graditeljskim remek-djelom Premužićevom stazom i završava u Baškim Oštarijama. Sudionici imaju tri dana za prolazak rute koja je savršena za početnike u planinarenju te one koji si, zbog posla i/ili drugih obaveza, mogu priuštiti samo vikend opuštanja uz avanturu i povratak prirodi. 

Vrijednost i pravo blago Highlander Velebita, uz sudionike od kojih se veliki broj njih vraća iz godine u godinu, prepoznala su i neka velika imena iz planinarskog svijeta, poput ultra-light trekking entuzijasta Marie Couderc i Nil Hoppenota, poznatijih kao Deux Pas Vers L'Autre, koji su prehodali više od 10 tisuća kilometara kroz 16 europskih zemalja za 746 dana. Uz njih, ambasador avanture života ove godine postao je i Peter Watson, jedan od osnivača outdoor travel bloga Atlas & Boots koji je ove godine odnio titulu za najbolji outdoor travel blog na svijetu. Svi oni prolazit će Highlander Velebit rute i iz prve ruke okusiti moć Velebita i proživjeti svoje avanture života. 

- Za mene ovo je savršena mješavina između vođenog treka i samodostatne ekspedicije. Dok se Highlander brine o logistici, ja i dalje mogu uživati u slobodi koja dolazi u planinarenju, uz dodatni bonus da ne moram nositi toliko težak ranac i tražiti odgovarajuće mjesto za kampiranje na kraju svakoga dana - rekao je Peter Watson, Highlander ambasador.

No, vjerojatno najpoznatiji Highlander ambasador je Stipe Božić, jedan od najboljih svjetskih alpinista koji je osvojio najviše vrhove svih kontinenata, a strašni Mount Everest pokorio čak dvaput. On će na Startu pozdraviti i ispratiti sve sudionike, a na Baškim Oštarijama 13. i 14. rujna održati predstavljanja svoje monografije 'San o Everestu'. 

Highlander 55 i Highlander Velebit počinju 12. rujna, a traju do 15., odnosno do 17. rujna. Svi oni dovoljno hrabri da se okušaju u ovom ultimativnom planinarskom događaju trebaju se prijaviti što prije jer je ostalo još malo dostupnih kotizacija, a na startu se očekuje više od 350 sudionika. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(73998, "");
Pregledaj komentare