Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepik Najbolji pametni telefoni za kupnju u 2023. - donosimo 9 vrhunskih modela
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Najbolji pametni telefoni za kupnju u 2023. - donosimo 9 vrhunskih modela

Razlike u specifikacijama između ovih modela su male, stoga sigurno nećete pogriješiti koji god uređaj odaberete

U kategoriji premium pametnih telefona konkurencija nikada nije bila veća. Impresivni primjerci mobitela plijene pažnju izgledom, stilom i specifikacijama koje su tek prije nekoliko godina bile nezamislive te postaje sve teže odlučiti koji uređaj je najbolji.

U nastavku donosimo pregled nekih od najboljih pametnih telefona koje se isplati kupiti u 2023. godini - ako raspolažete za to dovoljno velikim budžetom.

1. Apple iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max trenutno je najbolji iPhone. Ističe se moćnim Appleovim procesorom A16 koji mu omogućuje brz i neprekidan rad te dugotrajnom baterijom i brzim punjenjem kojim nakon samo 35 minuta možete napuniti uređaj do 50 %. Tu su i podrška za Wi-Fi 6 za munjevito brz bežični internet te mogućnost obavljanja hitnih poziva satelitskom vezom.

Glavna kamera na iPhone 14 Pro Max ima impresivni trostruki optički zum, dok s ultraširokom kamerom možete snimati makrofotografije. Uređaj također podržava 4K i Dolby Vision za besprijekornu reprodukciju videozapisa.

No, kao i uvijek, uz visoku kvalitetu dolazi i visoka cijena.

2. Apple iPhone 14

Ne patite li za najmodernijim hardverom ili najvećim zaslonom, ali svejedno želite pametni telefon s Appleovim potpisom, tada je iPhone 14 savršen izbor. Ima sve najvažnije specifikacije koje bi iPhone trebao imati, a za manju cijenu od Pro verzije.

Snima izvrsne fotografije i videozapise, aplikacije rade brzo i glatko, a zbog manjih dimenzija puno ga je ugodnije koristiti od većine trenutno popularnih pametnih telefona.

iPhone 14 odličan je izbor tražite li kvalitetan i pouzdan pametni telefon kojeg nećete morati brzo zamijeniti.

3. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra je bez sumnje trenutno najbolji Android pametni telefon.

Njegova impresivna lepeza specifikacija uključuje glavnu kameru od čak 108 MP, 100x Space Zoom za snimanje fotografija sa 100 metara udaljenosti, veliki AMOLED zaslon živopisnih boja s podrškom za reprodukciju 8K videozapisa, moćni procesor, podršku za rad kao stolno računalo, unutarnju pohranu do 1 TB te stylus S Pen za lakšu navigaciju uređajem i pisanje poruka.

Samsung ovim modelom cilja na napredne korisnike i stvaratelje sadržaja – pripadate li toj skupini, ovo je pravi pametni telefon za vas.

4. Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4 namijenjen je neustrašivim zaljubljenicima u tehnologiju koji se ne boje isprobati nešto drugačije. Radi se o uređaju koji spaja pametni telefon i tablet u jedno i idealan je za multitasking.

Uređaj je brz i snažan s vrhunskim performansama, a čak 12 GB RAM-a znači kako istovremeno možete obavljati više zadataka bez zastoja i prekida aplikacija. Igrate li često mobilne videoigre, pratite multimedijalne sadržaje ili obavljate videopozive, Samsung Galaxy Z Fold 4 je vrhunski izbor.

5. Google Pixel 7 Pro

Izvor fotografije: Google

Glavni adut Googleova pametnog telefona je besprijekorno dobar set kamera s impresivnim rezultatima u uvjetima niskog osvjetljenja, jasnim fotografijama čak i s 30x zumom te pametnim softverom koji može izoštriti vaše stare fotografije s drugih telefona.

Osim vrhunske kamere tu su još snažni Googleov procesor Tensor G2, izdržljiva baterija i impresivni zaslon, sve za nižu cijenu od iPhonea i Samsunga.

6. OnePlus 10 Pro

Zanimaju li vas pametni telefoni pristupačnije cijene, ovaj uređaj sigurno će vam se svidjeti. Elegantan dizajn, izdržljiva baterija, izvrsne performanse i podrška za 5G garantiraju aktualnost uređaja u nadolazećim godinama.

Na uređaju nas je najviše impresionirala baterija s podrškom za brzo punjenje od čak 80 W – potrebno je svega tridesetak minuta kako bi se prazan uređaj napunio do 100 %.

7. Xiaomi 13 Pro

Imate li dovoljno strpljenja pričekati s kupovinom novog pametnog telefona, Xiaomi 13 Pro će vas oduševiti Qualcommovim procesorom, impresivnim zaslonom s podrškom za HDR10+ i Dolby Vision, setom od tri kamere sa senzorima Leica te žičnim punjenjem od čak 120 W.

Xiaomi 13 Pro za sada je dostupan isključivo u Kini, ali očekuje se da na proljeće stiže na domaće tržište. Nestrpljivima preporučujemo da provjere trenutno aktualnu Xiaomi 12 seriju pametnih telefona.

8. Motorola Edge 30 Ultra

Motorola već jako dugo nije imala ovako dobar pametni telefon, a neki ga smatraju cjenovno pristupačnijom konkurencijom Samsungovu S22 Ultra.

Veliki zaslon s brzinom osvježavanja od čak 144Hz, brz procesor, izvanredni vijek trajanja baterije i podrška za brzo punjenje od 125 W tek su neke od prednosti ovog uređaja. Punjač čak dolazi u paketu s mobitelom, što nije slučaj kod većine flagship pametnih telefona.

Na uređaju se najviše ističe seto kamera. Naime, glavna kamera na Edge 30 Ultra ima senzor od čak 200 MP koji podržava snimanje u 8K rezoluciji pri 30 sličica u sekundi.

9. Sony Xperia 1 IV

Sony je pronašao nišu pametnih telefona u kojima nadilazi svu konkurenciju. Premium specifikacije Sony Xperia mobitela su bez pandana pa iako s tako visokom kvalitetom dolazi i bolno visoka cijena, neki su spremni izdvojiti koliko je potrebno za uređaj sa zaslonom najveće razlučivosti na pametnom telefonu.

Sony Xperia IV ima impresivni 4K OLED panel s podrškom za HDR i brzinom osvježavanja od 120 Hz. Dojmit će vas se i glavna kamera s tek 12 MP, ali zato umjesto optičkog zuma primijenjuje varijabilni, slično kao DSLR kamere.

Tu su i brojni ručni načini snimanja, uzastopno fotografiranje i vrhunska kvaliteta slike pa je jasno kako je ovaj pametni telefon zamišljen prvenstveno za fotografe.

Misao za kraj

Razlike u specifikacijama između ovih modela su male, stoga sigurno nećete pogriješiti koji god uređaj odaberete.

Naša preporuka je da dobro razmislite koje funkcionalnosti na uređaju su vam najvažnije te da zatim pronađete model pametnog telefona koji u tome briljira unutar budžeta kojim raspolažete.

Autorica
Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.
Vaša reakcija na temu