Slavonac sa zagrebačkom adresom, prvi je i jedini registrirani proizvođač sadnica najskupljih gljiva na svijetu - tartufa. Proizvodnjom sadnog materijala počeo se baviti još kao student šumarstva. Razvio je vlastite tehnike stvaranja sadnica i danas je jedan od 20 ljudi na svijetu koji znaju i mogu proizvesti čak i bijeli tartuf, javlja HRT.
Fasciniran je gljivama još od djetinjstva. Priznaje - nije uspio presaditi vrganj, ali zato sve zna o zagonetnom svijetu cijenjenih podzemnih gljiva.
- Ono što je kod nas nekako proizvodnja kulena ili slanine, pršuta, to je u Francuskoj sasvim normalno da ljudi uzgajaju tartufe. Kod nas je to još uvijek u povojima i kod nas imam možda desetak hektara nasada, ističe proizvođač sadnica tartufa - govori proizvođač sadnica tartufa, Davor Gašpar.
U Hrvatskoj je klima raznolika i postoje različite vrste tla te je idealna za proizvodnju gotovo bilo čega - pa tako i brojnih vrsta tartufa. Sve je morao naučiti sam - eksperimentirao je i učio na pogreškama.
- Sada smo vidjeli kako nakon 20-tak dana spore bijelog tartufa klijaju i tvore primarni micelij koji obavija korijen graba - dodaje Gašpar.
Sam postupak nije jednostavan, ali tartufi zapravo žive u simbiozi s drvećem. Njihove se spore nalijepe na korijen mladog drveta i zajedno rastu do prvog uroda.
- Tu se radi o hrastu crniki koja će nakon 10-tak godina u sprezi sa drugim biljkama iste vrste dati svom vlasniku razlog za veselje - dodaje.
Za plantažni uzgoj, kaže, tartuf je zahvalna kultura. Nije riječ o sađenju šume nego je više poput voćnjaka. Tartuf ne zahtijeva posebnu pažnju i intenzivne radove - samo zalijevanje.
- Može se očekivati urod između 50, čak do 250 kila po hektaru godišnje, takve sadnice dok god su povoljni uvjeti nastavljaju s urodom i sljedećih godina. Nije rijetkost da se na istoj sadnici, to jest, u istoj praktički rupi iz koje je izvađen tartuf, čak i iste godine, nakon 10-tak dana ponovno nađe plodište - ističe Gašpar.
Bilo da je crni ljetni, tamnosporni ili bijeli tartuf svaki od njih ima velik potencijal jer tartuf je još najelitniji proizvod svake gastronomske ponude.