Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OKUSI MEDITERAN!: Veliki međunarodni festival gastronomije u Hvaru

OKUSI MEDITERAN!: Veliki međunarodni festival gastronomije u Hvaru

U čast mediteranskoj kulturi življenja

Jedan od najvećih festivala gastronomije u Hrvatskoj okupit će mnoštvo renomiranih chefova iz Hrvatske i inozemstva na gastro festivalu pod nazivom Taste the Mediterranean. Sedam stranih i šest  domaćih vrhunskih majstora svog umijeća družit će se od 22. do 25. svibnja u gradu Hvaru i u najboljem mediteranskom ozračju promovirati sve blagodati prehrane, koju je UNESCO uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Prilika je to da profesionalci iz ugostiteljskog sektora na jednom mjestu, u samo dva dana, na kulinarskim radionicama vrhunskih chefova otkriju male tajne zanata zbog kojih su njihovi restorani zaslužili Michelinove zvjezdice, toke vodiča Gault&Millau, te naposljetku izvrsne ocjene posjetitelja koji uživaju u njihovim delicijama. Tako iz Španjolske stiže chef Vicente Patino čiji se restoran Saiti diči Michelinovom preporukom, a na Hvaru će demonstrirati ono u čemu je najbolji: tradicionalnu kuhinju svoje Valencije.

Na ekskluzivnoj večeri u hvarskom Divinu kuhat će zajedno s njihovom cheficom Natašom Vukmirović, a gosti će na terasi, uz delicije i španjolska vina, uživati i u jedinstvenom pogledu na Paklinske otoke.  Upravo na toj bajkovitoj lokaciji, u restoranu Laganini, na Palmižani, održat će se u petak druga ekskluzivna večera Festivala. Hrvoje Zirojević, hrvatski chef godine prema vodiču Gault&Millau, u svojoj će kuhinji ugostiti Bee Satongun, najbolju cheficu Azije za 2018. prema izboru 50 Best Restaurants, te  maštovito složenim jelovnikom  pokazati  što je zajedničko suvremenoj tajlandskoj i mediteranskoj prehrani.  Treća ekskluzivna večera održat će se na terasi s najljepšim pogledom na povijesni Hvar, u restoranu Kod kapetana, gdje će talijanski chef Marcello Trentini iz Michelinovom zvjezdicom nagrađenog torinskog restorana Magorabin, ukrstiti kuhače s dva domaćina: Tončijem Jerkovićem i Antunom Matkovićem Carem.

Kulinarski show za širu publiku u hvarskom Arsenalu, održat će japanski chef  Ippei Uemura koji će predstaviti umjetnost filetiranja tune. Pred njim će biti najkvalitetnija Bluefin tuna, koju su za potrebe festivala osigurali Kali tuna i Centaurus, a svi posjetitelji moći će uživati u toj vrhunskoj poslastici. 

Prvi put na Festival dolazi i chef iz Albanije, Sokol Prenga - majstor slastičar, pekar i chocolatier, veliki promotor albanske kuhinje čija je neprofitna organizacija 'Centar kulinarskog obrazovanja' usredotočena na promicanje albanske povijesti, kulture i gastronomije u svijetu. Sloveniju na Hvaru zastupaju Igor Jagodic - slovenski chef godine prema Gault&Millau vodiču, iz ljubljanskog restorna Strelec te vinska akademkinja i somelijerka Mira Šemić.

Paralelno s dnevnim radionicama za ugostitelje koje će se održavati na terasi restorana “Kod kapetana”, u hvarskom Arsenalu izmjenjivat će se renomirani predavači,  većinom iz zemalja Mediterana, gosti festivalske konferencije pod nazivom „Održivi mediteranski prehrambeni sustavi, kulturni krajobrazi i biološka raznolikost“. Program radionica uistinu je bogat: od ekološke poljoprivrede na Mediteranu, tradicionalnog sušenja ribe na Hvaru, suhozida, pa do tartufa iz Albe i dizajna klasičnih i suvremenih interijera na Mediteranu.

- Jer cilj je ovog Festivala promocija Hvara, odnosno Hrvatske kao vodeće mediteranske wine & gourmet turističke destinacije. Zato je važno na njemu okupiti ne samo vrhunske chefove, vinare i lokalne proizvođače hrane, nego i stručnjake iz područja poljoprivrede, kulturnih krajobraza, ribarstva i održivog turizma - kaže Ingrid Badurina Danielsson, direktorica i osnivačica Taste the Mediterranean festivala.

Grad Hvar i TZ Hvar, baš kao i HTZ prepoznali su vrijednost manifestacije na koju dolaze brojni novinari iz inozemstva. Za njih te za chefove i predavače,  ovogodišnje 6. izdanje festivala završit će izletom u bajkovito Velo Grablje. U tom mjestašcu, koje izvan turističke sezone ima samo 12 stanovnika, u izvornom će obliku doživjeti Mediteran kakav je nekad bio. Naime, Ivo Grande Zaninović, predsjednik lokalne Udruge Piover, pokazat će gostima stare alate kojima se proizvodilo ulje lavande. Lavanda je mediteranska poveznica s Provansom, koju će francuski chef Lionel Levy predstaviti kroz neka tipična jela, a domaći chef Igor Živanović spravljat će objed od lokalnog samoniklog bilja.

Vaša reakcija na temu