Dugo sam tražila savršen recept za čokoladni mousse. Nakon što sam isprobala par recepata, ovaj je ispunio sva moja očekivanja, tako lagan i prozračan, a opet prečokoladan i preukusan.
Sastojci:
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
5 jaja
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
125ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Postupak:
Za izradu čokoladnog moussea budite vrlo, vrlo pažljivi. Čokoladu izlomite na sitne komadiće i otopite je na pari. Voda ne smije dodirivati čokoladu dok se kuha. Jaja odvojite u dvije posude pa bjelanjke umutite s prstohvatom soli i 80 grama šećera u čvrsti snijeg (šećer dodajite postepeno).
Nakon što ste izradili čvrsti snijeg od bjelanjaka, isto tako umutite čvrsto i slatko vrhnje. Žumanjke pomiješajte s dvije žlice vruće vode i ostatkom šećera u koji ste odmah stavili i vanilin šećer. Miješajte na pari dok se šećer ne otopi, 4-5 minuta, da smjesa postane kremasto gusta.
Posudu sa žumanjcima skinite s vatre i dodajte joj otopljenu čokoladu. Miješajte lagano s pjenjačom da se smjesa sjedini u jednoličnu kremu. Slatko vrhnje lagano umiješajte u smjesu, a zatim i snijeg od bjelanjaka.
Dekorirajte po želji i ostavite u hladnjaku na minimalno 4-5 sati, a onda uživajte u božanstvenom okusu čokolade! Dobar tek!