Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sočni recept za čoko tortu sa šumskim voćem!
Slatki život Piše: Anastazija Makjanić

Sočni recept za čoko tortu sa šumskim voćem!

Anastazija Makjanić s nama dijeli svoja kulinarska iskustva

Sastojci za biskvit:

                               8 bjelanjaka

                               prstohvat soli

                              10 žlica šećera

                              10 žlica oštrog brašna

                              5 žlica gorkog kakaa

                              1 žličica cimeta

                              1 vanilija šećer

                              1 prašak za pecivo

                              200 ml tekućeg jogurta

                              200 ml ulja

Sastojci za kremu od čokolade:

                               200 g tamne čokolade

                               250 g Mascarpone sira

                               200 ml slatkog vrhnja

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                450 g smrznutog šumskog voća

                                40 g šećera

                                1 vanilija šećer

                                1 žličica limunovog soka

                                2 žlice gustina (s malo tople vode)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup promjera 19 centimetara premažite maslacem. Bjelanjke zajedno s prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajite šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šećera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt. 

Na kraju pjenjačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podijelila na tri dijela i svaki dio pekla 20-ak minuta.

Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme. Za kremu od tamne čokolade slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U njega umiješajte Mascarpone sir, a tamnu čokoladu s malo slatkog vrhnja otopite na pari.

Nakon što se čokolada ohladila, umiješajte je lagano u smjesu sira i šlaga te ostavite u hladnjaku dok se biskviti hlade. Šumsko voće zajedno sa šećerom i žlicom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili s malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne.

Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na tri dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voća pa kremu od čokolade. Postupak ponovite tri puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći. 


Vaša reakcija na temu