Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Split ima famoznu sladoledarnicu, nudi sladoled od prirodnih namirnica

Split ima famoznu sladoledarnicu, nudi sladoled od prirodnih namirnica

Vodimo se time da proizvod bude što svježiji, a time i kvalitetniji pa ponudom uvijek dominiraju okusi sezone

Gelateria Ela's Icream & More otvorena je u Splitu prije nešto više od godine dana. Na ideju o izradi savršenog domaćeg sladoleda koji se radi isključivo s prirodnim namirnicama, vlasnica Ela Bedalov je došla jer je i sama obožavatelj sladoleda. 

Svakako su veliki utjecaj na Elu ostavili europski gradovi u kojima je imala priliku kako živjeti, tako i kušati najbolje od najboljih sladoleda. Pariz, Barcelona i konačno Bologna gdje je kušala i zaljubila se u domaći, ručno rađen sladoled poznat kao Gelato Artigianale (u prijevodu: obrtnički sladoled.)

- Sladoled mi je oduvijek omiljena poslastica. Čak i kad sam bila na dijeti, sladoled je bio nešto što nikad ne bih izostavila, nešto kao moj slatki grijeh. Imala sam sreću što sam jako puno putovala po svijetu, po Americi, Aziji i Europi, i moram reći da je zapravo najveći dojam na mene ostavila tradicionalna talijanska receptura za sladoled. Ono što bih istaknula da je najbitnije kod izrade ovakvog sladoleda je korištenje prirodnih namirnica, bez ikakvih emulgatora, aditiva, umjetnih pasti i boja. 

Koliko je zahtjevno proizvesti vlastiti sladoled?

- Iako se čini kao jednostavan proizvod, domaći sladoled je uistinu puno više od toga. Sama obrada voća, kao i izrada domaće ručno rađene paste te sirupa od svježeg voća, zahtjeva pažnju, vrijeme, a moram reći i ljubav, budući ja uživam u igranju s kombinacijama okusa, teksturama za svaki pojedini okus. Svakom sladoledu se posvetimo maksimalno kako bismo dobili najbolji mogući okus.

Kakve namirnice koristite?

- U najvećem dijelu domaće hrvatsko voće i povrće. Veliki bonus je što Dalmacija, ali i sjeverni dijelovi Hrvatske imaju jako dobro ponudu voća pa tako voće poput limuna, naranče, jagode, maline, borovnica, smokve, dinja, breskve, marelica, a i povrće poput cikle, mrkve, nabavljamo lokalno. Vodimo se time da proizvod bude što svježiji, a time i kvalitetniji pa ponudom uvijek dominiraju okusi sezone.

Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i našu lavandu, bosiljak, menta, rukolu, ružmarin, dakle one naše prave okuse Dalmacije, koje kada se pravilno kombiniraju sa savršeno pripadajućim voćem garantiraju nezaboravno i osvježavajuće iskustvo za nepce.

Za naše klasike poput čokolade i vanilije beskompromisno koristimo one najbolje kvalitete, kao što je belgijska Callebaut čokolada ili prvoklasna vanilija s Madagaskara. Isto tako, mliječni sladoledi rade se isključivo sa svježim alpskim mlijekom. Zasigurno se može reći da je upravo najviša kvaliteta sladoleda naš prioritet.

Možemo li kazati kako se radi o zdravom sladoledu?

- Svakako, koristimo isključivo prirodne namirnice, i to u najvećem dijelu hrvatske proizvode, na što smo ponosni, jer zapravo je dobar osjećaj kad vidite da se taj cijeli ciklus od nabave, proizvodnje i prodaje, uspješno razvija. A uz to, upoznala sam i jako puno dragih ljudi s kojima radim i koji su tako i postali dio ove priče, što me dodatno veseli.

Najveći kompliment nam je kada vidimo goste da se iznova vraćaju.

Koliko ste do sada okusa napravili?

- Trenutačno je razvijeno preko 50 različitih okusa sladoleda, u prodajnoj jedinici na Pjaci svakodnevno se može probati 18 okusa koliko ih stane u vitrinu, naglasak je uvijek na sezonskom voću tako trenutačno u ponudi imamo dinju, breskvu, marelicu i višnju.

Koje okuse gosti najviše vole?

- Favoriti su limun-menta, naranča-đumbir, mango, kao i oni sladoledi za vegane te one koji nisu tolerantni na laktozu - recimo veganska čokolada. Najprodavaniji sladoled nam je pistacchio.

Imate li neke nove ideje?

- Uvijek nam je želja imati proizvode koji su kvalitetni, posebni i drugačiji. Ideja ima dosta, ali polako, sve u svoje vrijeme.

Koliko je korona utjecala na poslovanje?

- Uzet će vremena dok se privatni sektor oporavi od ove godine. No, sada je vrijeme, možda i više nego ikada, da nadjemo sreću u malim stvarima, poput sladoleda, i da idemo polako i optimistično naprijed. 

Sladoledom se svi mogu osladiti. Sreća se ne može kupiti, ali sladoled može. Ako ste u điru po gradu, pronađite nas u blizini Pjace ili naručite svoj omiljeni sladoled putem Wolt aplikacije.

Vaša reakcija na temu