Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski chef osmislio je raviole s Hajdukovim grbom koje će posluživati gostima uoči utakmica 'bijelih'

Splitski chef osmislio je raviole s Hajdukovim grbom koje će posluživati gostima uoči utakmica 'bijelih'

Želio sam spojiti ljubav prema klubu, kuhanju, ali i kvalitetnim namirnicama Dalmacije

Splitski chef Karlo Fantini (42)  smislio je kako povezati svoje dvije velike strasti – kuhanje i Hajduk. Nakon niza eksperimenta, osmislio je raviole oblikovane kao grb Hajduk, a punjene mesom morskog psa te skutom kako bi se ovoj deliciji dala nezaobilazna bijela boja, ali i vrhunski domaći okus.

- Osim što su ukusne, ove hajdučke raviole moja su priča kojom sam želio spojiti ljubav prema klubu, kuhanju, ali i kvalitetnim namirnicama Dalmacije. Tražio sam načine kako napraviti da ravioli izgledaju što prirodnije, a najviše je posla bilo kako postići odgovarajuću nijansu plave boje u grbu na tjestenini. Ne bih želio otkriti sve tajne ovog jela, no možete biti uvjereni da se radi o potpuno prirodnim sastojcima. Uglavnom, plavu sam boju dobio kuhajući posebnom tehnikom jedno uobičajeno povrće. Uglavnom, Hajdukovi ravioli su zdravi i ukusni, bez umjetnih bojila i dodataka – naveo je Fantini.

Samo tijesto za raviole je rađeno po starinskoj talijanskoj recepturi, a za crvenu boju u grbu Fantini je koristio domaći koncentrat rajčice. Umak je složio od naranče, meda i prošeka koje je već iskušao na natjecanju dalmatskih kuhara Dioklecijanova amfora u Splitu u prosincu. Tom je prigodom osvojio drugo mjesto. Za dekoraciju Hajdukovih raviola koristio je arancine, drevnu slasticu od kore neprskane naranče te šalšu od kombinacije rajčice i kečapa cikle.

Inače, Fantini je osvojio niz nagrada na međunarodnim natjecanjima kao član Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a valja izdvojiti da je lani na Trophy City of Trieste, nagrađen zlatom za pripremu mediteranskog jela te broncom za pizzu. Nedavno je preuzeo kuhinju na mini kruzeru Nautilus, malom plovećem hotelu s pet zvjezdica, pa će tako i njegovi gosti, čim se ukaže prilika, imati priliku kušati Hajdukove raviole uoči utakmica omiljenog kluba. Zanimljivo je da je Fantini karijeru kuhara započeo nakon 15 godina rada u splitskom Škveru, a svoja je kulinarska znanja stjecao pod mentorstvom chefa Željka Nevena Bremeca, predsjednika udruge ŠKMER gdje Karlo redovito volontira, a povremeno tamo vodi i radionice za kuhare amatere. Ne propušta humanitarne akcije i kuhanja za potrebite, te redovito odlazi na natjecanja kao član ŠKMER-a koja smatra neophodnima za svoje napredovanje. Osvajao je nagrade na  Biseru moru, najvećem međunarodnom natjecanju kuhara u regiji, nagrađivan je i u Crnoj Gori te i prijašnjih godina u Italiji. 

Vaša reakcija na temu