Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski kuharski dvojac iz SKMER-a osvojio na natjecanju u Albaniji 2 zlata i 4 srebra

Splitski kuharski dvojac iz SKMER-a osvojio na natjecanju u Albaniji 2 zlata i 4 srebra

Pročitajte čime su ŠKMER-ovi chefovi Jerko Roso i Kristijan Tadin osvojili Tiranu

Priča koja posve objedinjuje dalmatinsku tradiciju i inovativnost, urodila je nizom medalja na velikom međunarodnom natjecanju kuhara u Tirani. Jerko Roso (38) i Kristijan Tadin (31), dvojac iz novootvorenog splitskog Briig Boutique hotela i članovi udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), osvojili su po jednu zlatnu i dvije srebrne medalje na četvrtom izdanju Gastro Alba održanom od 4 do 6. ožujka.

U ekipi međunarodnih sudaca bili su i ŠKMER-ovi veterani Nikša Ivičević, Stevo Karapandža te najnagrađivanija domaća slastičarka Dragica Lukin, koja je nedavno od Gault&Millau vodiča za Hrvatsku proglašena najboljom ambasadoricom hrvatskog slastičarstva u svijetu.

Jerko Roso je osvojio zlato u kategoriji tradicionalnih jela gdje je ponudio janjeću koljenicu koju je ukomponirao s bademima, krumpirom, graškom i mentom. Srebrne medalje pripale su mu, pak, za capesante na kremi od graška i mente u kategoriji ribljih jela te za dimljeni rižot s dagnjama i kozicama sušenima na dimu u natjecateljskoj kategoriji jela od riže.

- Do sada nisam se puno natjecao, tek na jednoj manifestaciji u marini Frapa i na ŠKMER-ovoj Dioklecijanovoj amfori koncem prošle godine. Natjecanje u Albaniji bio je pravi izazov koji nismo željeli propustiti, a ove nagrade su nam dale vjetar u leđa da se okušamo i na predstojećem Biseru mora u Supetru. Inače, najveći utjecaj na moje kuhanje ostavili su velikani dalmatinske kuhinje Vicko Majić i Hrvoje Zirojević, koji su me učili ne samo kuhanju nego i kako ovaj posao prožeti sa strašću i ljubavlju – istaknuo je Roso, inače šef kuhinje u Brig Boutique hotelu na splitskim Bačvicama.

Kuhao je Roso po etabliranim splitskim restoranima, učeći i od renomiranih chefova Brace Sanjina i Pere Savanovića, a svoja znanja dopunio je putovanjima po svijetu i boravkom u Japanu gdje je proveo tri godine i izučio poseban način odnosa prema ribi (ritual pripreme ribe) uz japanskog chefa Hal Yamashita, vlasnika restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Kristijan Tadin u pripremama za svoj nastup u Tirani odlučio se na vrlo rijetku namirnicu u kuhinji, a to su morska jaja. Radi se o starinskoj deliciji koja se zbog intenzivnog okusa neće dopasti baš svima jer prepuna je aroma joda, a obiluju i mineralima kao što su selen, krom, cink, kobalt, kao i desetak hlapivih sumpornih spojeva. No, Tadin je morska jaja za koja narod vjeruje da su jak afrodizijak, spremio u rižotu sa slatkim vinom, mariniranim kaparama, sušenim rajčicama i mladim bobom.

- Morska jaja od davnina su na trpezi moje obitelji, posebice jer mi je otac ronilac i znalo ih je se nabrati jer daju brojne zdravstvene benefite. Posebice su se njima na natjecanju u Tirani oduševili suci iz Italije koji nikad nisu ni čuli za njih i dobio sam zlato. Bile su mi vrlo pohvalne reakcije i naših sudaca Nikše Ivičevića i Steve Karapandže koji su kazali kako morska jaja na ovaj način još nikad nisu oprobali. Srebrne medalje sam osvojio filetom od divljeg lubina kuhanog u morskoj vodi na posteljici od kukuruzne krupice s kremom od češnjaka i blanširanim tikvicama te s janjećim rackom na posteljici od domaće leće, slanutka i čičoke te krusta od pistacia. Na tanjurima sam nastojao objediniti tradiciju svog Kaštel Kambelovca kroz tradicionalne tradicije tog kraja kao što su sušene rajčice, mladi bob, namirnice iz plićaka i okolice. Jedino mi je žao što nisam za natjecanje uspio naći još i vlasulje kako bi priča o starim namirnicama iz plićaka bila potpuna – rekao je Tadin. 

Vaša reakcija na temu