Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović TRADICIJA DUGA 25 GODINA Otvoren je Gast, vrhunski i prepoznatljiv sajam za sve koji žele spremni dočekati sezonu

TRADICIJA DUGA 25 GODINA Otvoren je Gast, vrhunski i prepoznatljiv sajam za sve koji žele spremni dočekati sezonu

Otvorila ga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je jubilarni, 25. međunarodni sajam Gast koji na jednom mjestu okuplja 786 izlagača iz osam zemalja. Ovom prigodom je uputila iskrene čestitke organizatoru.

- Gast je veliki, važan i prepoznatljiv sajam. Koncentracija mu je na spajanju ugostiteljstva, hotelskih kuća, na ostvarivanju prepoznatljivosti naše gastronomske i poljoprivredne ponude - kazala je ministrica.

Naglasila je i kako će upravo na Gastu potpisati brojne ugovore vezano za šumarstvo i poljoprivrednu industriju, za razvoj malih gospodarstava kao i ugovor o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju.

- Potvrđujemo tezu da su važna mala gospodarstva, ali i da su moguće velike investicije u poljoprivredu - ustvrdila je Vučković.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina istaknuo je da sajam Gast pokazuje na najbolji način proteklih 25 godina kako se razvija enogastronomski turizam.

- Prema svim istraživanjima, 30 posto gostiju dolazi radi enogastronomije, preko 90 posto ih doživi poseban osjećaj vezan za gastronomiju - brojke su koje je iznio Glavina.

Zadovoljan je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Županija je, naime, svih 25 godina partner pokrovitelj sajma.

- Sada nam je primarno napraviti simbiozu naše Dalmatinske zagore, ruralnih područja gdje se može proizvoditi izuzetno kvalitetna hrana i konzumacije na  priobalja. Sajam je spona jer kako sam primijetio, svake godine je sve više izlagača iz Dalmatinske zagore - naveo je župan.

Kazao je i kako možemo biti ponosni na ono što se kroz Gast događa u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Split živi i van sezone, svaki, kako Zagorac kaže, 'bedak', zna napuniti srpanj i kolovoz turistima, ali je umijeće to znati napraviti ožujku, travnju, svibnju, rujnu i listopadu - podvukao je Boban.

U ime HGK Županijske komore Split čestitke je uputila Mirjana Čagalj.

- Podržavamo Gast i čestitam organizatoru. Nije lako ni jednostavno, a izuzetno je korisno - rekla je.

Izdvojila je i kako će HGK Županijska komora Split organizirati i okrugle stolove na sajmu Gast, posebno je ponosna na jedan koji se odnosi na održivi turizam, odnosno turizam bez plastike. Razloga za zadovoljstvo itekako ima Sanja Vuković Veić, direktorica sajma Gast.

- Tradicionalno, centralno je mjesto pripreme za turističku sezonu i pozivamo sve koji se žele što bolje pripremiti i biti konkurentniji da dođu kušati sve delicije, kreiraju nove menije, nove vinske liste, nađu namještaj za apartmane, da se educiraju... Ili ukratko, da uživaju u najvećem gastronomskom događaju kojega pruža sajam Gast - poručila je direktorica.

Kroz svojih prvih 25 godina, podsjetimo, sajam GAST potvrdio je status vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma. 

Vaša reakcija na temu