Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Hrvatsku stigao električni auto kojeg ne morate puniti
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

U Hrvatsku stigao električni auto kojeg ne morate puniti

Inovativan po sistemu brzinske zamjene baterija i 3D tehnlogiji printanja plastičnih automobilskih dijelova

Iz Torina u Hrvatsku stiže svjetska senzacija. XEV, novi brend električnih automobila lansirao je na europsko tržište svoj model YoYo, dvosjed karakterističnog talijanskog dizajna, idealnog za gradsku vožnju i parkiranje, s dometom do čak 150 kilometara.

XEV se na tržištu pozicionirao kao potpuno ekološki održiv brend, koji je uz korištenje najnovijih tehnologija pristupačan svakom. Iako se radi se prvom automobilu na svijetu koji koristi 3D tehnologiju printanja plastičnih automobilskih dijelova, čak ni to nije njegova najveća prednost - YoYo je gradski električni automobil koji zapravo ne morate puniti!

Kako je to moguće? XEV YoYo je 100 posto električni auto kojem za punjenje do 80 posto kapaciteta baterije treba samo sat vremena, a za 100 posto nešto više od tri sata. Međutim, najveća inovacija koju donosi YoYo je da uz klasične načine punjenja baterija (na kućnu utičnicu ili na javnim punionicama), nudi mogućnost zamjene baterija u doslovno par minuta, na posebnim XEV automatima. Dakle, jednstavno ostaviš prazne baterije, ubaciš pune i nastavljaš dalje! To je vrlo značajno jer vozači ne moraju čekati po nekoliko sati da im automobil bude spreman za vožnju, kao što je to slučaj kod konkurencije, a koliko je marka XEV velik i bitan projekt, svjedoči i to da su im službeni partneri tvrtke ENI i Magneti Marelli. 


Talijanski energetski gigant ENI je na velik broj svojih benzinskih crpki već postavio te automate za izmjenu baterija, a svjetski poznati Magneti Marelli je preuzeo distribuciju rezervnih dijelova i obuku ovlaštenih servisa. Prvi primjerci XEV YoYo modela su već u Hrvatskoj, a generalni uvoznik i distributer za Hrvatsku je tvrtka Prizmić d.o.o. iz Splita.

Ovaj slatki automatik dolazi u više kombinacija boja, a od opreme ima klimu, Bluetooth, panoramski krov, PTC grijanje, LED osvjetljenje, audiosustav, LED displej u boji, električno podesivi vanjski retrovizori i podizači stakala, ABS sustav, a možete ga čak otključati preko svog pametnog telefona i upaliti bez ključa... Također, spada u homologacijsku kategoriju L7 i može se aplicirati na državne poticaje, a zasigurno će biti zanimljiv mlađim generacijama, rent-a-car kompanijama i na otocima...

Vaša reakcija na temu