Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK 2. Panonski festival knjige

2. Panonski festival knjige

Pripremljeno 60 programa

Na drugom Panonskom festivalu knjige, koji se do 26. svibnja održava na gotovo 2.000 m2 osječke dvorane Gradski vrt, nova izdanja domaćih i stranih autora predstavit će 55 nakladnika. Uz promocije knjiga, bogat program Festivala uključuje i brojne radionice namijenjene djeci i mladima. Ove godine organizatori su pripremili gotovo 60 programa - 28 programa za odrasle i 30 programa za djecu i mlade.

Ovogodišnji Panonski festival knjige u znaku je 150. obljetnice rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, čime se i na ovaj način željelo prisjetiti njezinog neizbrisivog doprinosa domaćoj i svjetskoj književnosti. Njezin utjecaj i dalje se osjeća kroz generacije, a njena djela prevedena su na sve važnije svjetske jezike, zbog čega je postala jedna od neprepoznatljivijih figura hrvatske kulture i književnosti.

Organizator Festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka. Partneri Festivala su Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice, istaknuo je kako je Festival kulturni događaj od velikog značaja za cijelu Slavoniju te da Osijek kao sveučilišni grad zaslužuje ovakvu manifestaciju.

'Osijek se kao domaćin Panonskog festivala knjige pokazao kao pravi izbor iz više razloga. Osim što ga je publika prošle godine objeručke prihvatila, zaokružio je mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Festival dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju kao svojevrsni Panonski bazen, jer je taj identitet puno širi od grada ili od same Hrvatske', kazao je Kozina i zahvalio HGK što omogućuje da se organiziraju manifestacije poput ove, koje stvaraju dodatnu vrijednost u kulturno-obrazovnom i poslovnom okruženju.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek svojim je dolaskom ponovno dala vjetar u leđa Panonskom festivalu knjige što dovoljno govori o njegovu značaju za Grad, regiju i čitavu Hrvatsku.

'Ovogodišnji odaziv zaista je nadmašio sva očekivanja jer su svi izlagački prostori popunjeni, a tražili su se i dodatni kapaciteti za štandove. Mi smo također pokrenuli i Mediteranski festival knjige u Splitu, čime je decentraliziran ovakav tip okupljanja, a što je na tragu provedbe strategije poticanja čitanja', istaknula je Obuljen Koržinek na otvorenju Festivala.

Gradonačelnik Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić naglasio je da grad napreduje i gospodarski i kulturno te je naveo da je u planu izgradnja nove osječke gradske knjižnice.

'Kulturu u Osijeku dižemo na jednu višu razinu, a upravo je Panonski festival knjige jedna od stvari koja tome daje značaj', kazao je Radić i ocijenio da će sajam privući ne samo Osječane već i ljubitelje knjige iz drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja.

Održavanje drugog izdanja Panonskog festivala knjige podržao je i Josip Miletić, zamjenik Osječko-baranjske županije, koji je izrazio zadovoljstvo programom.

U sljedećih pet dana osječki sajam knjige ugostit će zanimljive autorice i autore, između ostalih, publika će imati priliku čuti sve o novim naslovima Kristiana Novaka, Zorana Vakule, Svjetlana Junakovića, Borisa Rašete, Jagne Pogačnik, Glorie Lujanović, Slavka Sobina, Bogdana Diklića, Nenada Rizvanovića... Ovime naravno popis ne završava nego ga oplemenjuju brojna poznata književna, ali i glazbena imena poput Sanina Karamehmedovića i Zorana Predina. Potonji će za posjetitelje Sajma, na platou ispred Kulturnog Centra održati koncert na koji je ulaz slobodan.

Panonski festival knjige ima i svoju humanitarnu notu – na inicijativu Glasa Slavonije, u suradnji s HGK, Zajednicom nakladnika i knjižara HGK, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i izlagačima festivala, održat će se humanitarna akcija s ciljem opremanja knjižnom građom knjižnice Dnevne bolnice Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Vaša reakcija na temu