Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay 366. POSTAJA Ukrajinski nacionalni Caritas Spes u petak moli za mir
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

366. POSTAJA Ukrajinski nacionalni Caritas Spes u petak moli za mir

Sestrinska organizacija Hrvatskoga Caritasa

Ukrajinski nacionalni Caritas Spes - sestrinska organizacija Hrvatskoga Caritasa - u petak 24. veljače u povodu prve obljetnice razornog rata u Ukrajini u Kijevu pobožnost Križnog puta '366. postaja' moli za mir.

U povodu prve obljetnice rata u Ukrajini, u petak 24. veljače u 19h, na prvi korizmeni petak, u skloništu usred Kijeva nacionalni ukrajinski Caritas Spes organizira Križni put naslovljen '366. postaja' kako bi obilježio dramatičan i potresan slijed događaja pokrenut početkom razornoga rata. U njemu će svojim iskustvima i svjedočenjem sudjelovati djelatnici Caritasa Spes koji već godinu dana diljem Ukrajine neumorno služe svojim sugrađanima vjerujući i moleći za mir.

Upravo je u suradnji s Caritasom Spes od početka rata do danas većinu materijalne i novčane pomoći koju su darovali hrvatski građani i tvrtke Hrvatski Caritas uspio djelotvorno dostaviti u tridesetak tegljača u sve krajeve Ukrajine te poduprijeti raznovrsne humanitarne projekte namijenjene ratnim stradalnicima. Njima su zorno posvjedočene hrvatska solidarnost i privrženost dobru ratom najugroženijih stanovnika Ukrajine.

Svoju su nakanu i poziv na sudjelovanje ovako su izrazili djelatnici partnerskoga Caritasa Spes:

'Križni put '366. postaja'

Tim ukrajinskog Caritasa-Spes poziva vas na molitvu povodom obljetnice rata širokih razmjera u Ukrajini. 24. veljače je godišnjica početka općeg rata u Ukrajini.

Ukrajinski nacionalni ured Caritasa-Spes želi vas pozvati da se pridružite molitvi križnog puta. Ovaj križni put želimo nazvati '366. postaja', simbolizirajući godinu dramatičnog iskustva ukrajinskog naroda. Ovu godinu simbolično uspoređujemo s putem patnje i muke kojim je hodao Isus prije nego što je razapet. Meditacije uz sve postaje napisali su djelatnici ukrajinskoga nacionalnog Caritasa-Spes. Svojim riječima izražavaju bol koju su proživjeli oni i ukrajinski narod. Svaka postaja priča njihove osobne priče kao i priče ljudi kojima s ljubavlju služe. Zašto želimo podijeliti ovu molitvu s našim partnerima? Svakoga dana, svaki Ukrajinac i svaki zaposlenik Caritasa-Spes, obavlja ključnu službu u spašavanju ljudi, a u tome nismo sami.

Snažno osjećamo vašu podršku svakog dana. Ovim križnim putem hodate s nama punih 365 dana i znamo da nas ni ubuduće nećete ostaviti same. Dan obljetnice, petak 24. veljače, ujedno je i prvi korizmeni petak. Na ovaj sjetan dan želimo se s vama ujediniti u molitvi. Ovaj molitveni trenutak bit će naše jedinstvo u tuzi i solidarnosti. Maria Nyman (glavna tajnica Caritasa Europe) predvodit će završnu molitvu. Sve ostale molitve govorit će djelatnici ukrajinskoga Caritasa-Spes. 

Molitva će se održati u petak 24. veljače 2023. u 20 sati (po kijevskom vremenu).'

Kao odjek ovog događaja u našim krajevima, u petak 24. veljače u 18 sati u Katedrali sv. Vida u Rijeci Caritas Riječke nadbiskupije organizira Križni put koji će predvoditi generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor katedrale Mario Tomljanović. Meditacije ukrajinskoga Križnoga put čitat će djelatnici nadbiskupijskoga caritasa na hrvatskom jeziku te osobe iz Ukrajine koje borave na području Riječke nadbiskupije na ukrajinskom jeziku.

Vaša reakcija na temu