Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
AFERA JANAF Među gostima na ručku, istog dana kad je predan mito, bio i Jakov Kitarović

AFERA JANAF Među gostima na ručku, istog dana kad je predan mito, bio i Jakov Kitarović

Na snimci je i bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović

Istoga dana kada je poduzetnik Krešo Petek navodno donio 1,96 milijuna kuna mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, policijska tajna pratnja koja ih je nadzirala snimila je kako iz prostorija u Slovenskoj 9, iz famoznoga 'Kluba', izlazi suprug tada aktualne predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov. Osim Jakova Kitarovića snimljeno je toga dana još 20-ak osoba koje su dolazile i odlazile iz Kluba, a uglavnom se radi o privatnim poduzetnicima među kojima je i Tonica Rajh, Janafov kooperant, donosi Jutarnji list.

No osim njih toga dana na ulazu u Klub tajno je snimljen i upravitelj kaznionice u Turopolju, Anđelko Nikolić, te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović. Prema optužbama protiv Peteka i Kovačevića, 11. studenoga 2019. izvršena je primopredaja mita Kovačeviću kako bi on pogodovao Peteku pri dobivanju poslova za Janaf, a radilo se o poslovima modernizacije sustava gašenja i hlađenja spremnika na terminalu u Omišlju te i proširenje sustava mjernih stanica u Omišlju, Virju, Sisku i Sotinu.

Policija je tada, u studenome 2019., Peteka već dva mjeseca držala pod tajnim mjerama - snimali su njegove telefonske razgovore te videokamerom tajno snimali njegovo kretanje, a pod istim mjerama bio je i Kovačević te dvojica njegovih najbližih suradnika, šef sigurnosti Janafa Vlado Zorić te šef Odjela za prijevoz nafte Damir Vrbanc.

Upravo iz sadržaja razgovora koji su prethodili sastanku 11. studenoga prošle godine istražitelji su zaključili kako se sprema primopredaja novca. Snimajući telefonske razgovore njih dvojice, ali i ostalih osumnjičenika, policajci su čuli kako oni govore o mjestu koje su nazivali Klub, a koje je bilo Kovačevićevo mjesto za sastanke i druženje.

Daljnjim praćenjem policajci su definirali kako je 'Klub' prostor u Zagrebu, u Slovenskoj ulici na kućnom broju 9, koji je u vlasništvu jedne Kovačevićeve tvrtke.

USKOK će nedavno 'Klub', pak, opisati kao prostor gdje je Kovačević 'ugošćavao dužnosnike najvišeg ranga'. Međutim koje - nisu imenovali. Upravo u Klubu Petek i Kovačević dogovorili su sastanak lani na Martinje, 11. studenoga, a sastanku je prethodilo Petekovo prebacivanje, najprije 1,96 milijuna kuna s poslovnoga računa na osobni, a zatim podizanje čitavoga iznosa istoga dana kada je sastanak dogovoren.

Naime, istražitelji su snimili SMS komunikaciju i razgovore između Peteka i bankarice u PBZ-u kojem joj Petek daje instrukcije kako da mu pripremi 1,96 milijuna kuna u gotovini, točno na dan sastanka.

'Složeno jedan šest pet nula plus tri nula nula', izdiktirao je Petek na telefon bankarici cifru od 1,65 milijuna kuna. Par sati prije sastanka 11. studenoga, Petek je bankarici rekao da mu treba još dodatnih 10.000 kuna. Izlisti njegova računa pokazali da je toga dana podignuo točno 1,65 milijuna kuna.

Policijska tajna pratnja snimila je kako Petek odlazi po novac u poslovnicu PBZ-a u Ivanić Gradu te kako izlazi iz banke noseći vrećicu s logom banke koju stavlja u gepek, a policija i USKOK logično zaključuju da se u vrećici nalazio novac. Vozač zatim vozi Peteka upravo u Slovensku ulicu u Zagreb, a tijekom vožnje Petek šalje SMS Kovačeviću da će malo zakasniti, na što mu Kovačević odgovara: 'Samo polako'.

Vozač staje u Slovenskoj, a Petek dolazi do broja 9 te ulazi u Klub u 13.36 sati s vrećicom, da bi 20-ak minuta kasnije izašao bez vrećice. Kako bi snimili Kovačevića da izlazi s novcem, policajci su cijeli dan tajno snimali izlaz iz Kluba te su upravo tada snimili Kitarovića i ostale Kovačevićeve goste.

Činjenica da policija po svemu sudeći nije snimila Kovačevića kako iznosi vrećicu ukazuje na to da bi ljudi koji su bili na 'druženju' toga popodneva, njih 24, mogli biti dragocjeni svjedoci. Izvjesno je da su nakon ovoga sastanka između Kovačevića i Peteka istražitelji prostor u Slovenskoj 9 nastavili tajno nadzirati i narednih mjeseci. U ponedjeljak smo pokušali kontaktirati Jakova Kitarovića, međutim u tome nismo uspjeli, usprkos nastojanjima.

Vaša reakcija na temu