Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay AFERA KONGO Suđenje Hrvatima moglo bi potrajati nekoliko mjeseci

AFERA KONGO Suđenje Hrvatima moglo bi potrajati nekoliko mjeseci

Od jučer se brane sa slobode

Osmero hrvatskih državljana, uhićenih u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom, a koji su jučer pušteni da se brane sa slobode, nalazi se u zajedničkoj kući, na nepoznatoj lokaciji. Čekaju novo ročište koje je najavljeno za 6. veljače, piše HRT.

'Razgovarao sam danas s ovdašnjim novinarima i nitko od njih ne usudi se pogađati ishod ovog sudskog procesa. Zambijsko pravosuđe je izrazito zatvoreno i nitko od sudionika sudskog procesa, ni odvjetnik, ni tužitelj, ni sudac ne smije komentirati slučaj. Informacije u javnost zaista izlaze na kapaljku', rekao je HRT-ov reporter Miro Aščić za središnji Dnevnik. 

'Novinari u Zambiji slažu se da će upravo informacije iz DR Kongo biti ključne o tome jesu li kongoanska djeca posvojena u skladu s tamošnjim zakonima. Inače, općinski sud u Ndoli može propisati maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, a u slučaju da slučaj ode na viši sud onda je moguća kazna za trgovanje djecom i do 30 godina. Očekuje se da bi ovo suđenje moglo potrajati i do nekoliko mjeseci', zaključio je Aščić. 

U zambijskoj javnosti, ovaj je slučaj negativno odjeknuo, a Afrika u pravilu negativno reagira kada se pokaže svojevrsno nepoštivanje afričkog čovjeka od strane bijelih ljudi, što je u ovom slučaju, tako doživljeno.

'Hrvatski državljani, prema podacima s kojima raspolažemo, nalaze se svi zajedno u jednoj kući, na nepoznatoj lokaciji. Sljedeće ročište zakazano je za 6. veljače.'

'Slučaj je vrlo zanimljiv jer uključeni su maloljetnici, jedno dijete ima godinu i tri mjeseca, te tri države - Zambija, Demokratska Republika Kongo i Hrvatska. Ljude zanima što će se na kraju dogoditi. Trenutačno ne žele govoriti ni odvjetnici ni vlada jer slučaj je na sudu i svi moraju poštovati sud. Većina informacija ne izlazi u javnost i oprezni smo kada govorimo o ovom slučaju', rekao je Valentine Mukuka, zambijski novinar.

Slučaj hrvatskih državljana u Zambiji ubrzat će izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu, najavio je ministar Marin Piletić. Već ovaj tjedan formirat će se radna skupina za izmjene zakona.

'Na način da ono što je bila preporuka Vrhovnog suda bude sastavni dio Zakona, na način da naši sudovi putem međunarodne pravne pomoći zatraže provjeru autentičnosti strane sudske odluke, potom da u procesu priznavanja strane sudske odluke u međudržavnom posvojenu naši sudovi zatraže od našega ministarstva potvrdu jesu li potencijalni posvojitelji upisani u hrvatski registar potencijalnih posvojitelja',  rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Vaša reakcija na temu