Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Alemka Markotić otkrila kada očekuje vrhunac epidemije

Alemka Markotić otkrila kada očekuje vrhunac epidemije

Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera - rekla je

Glavna žena Nacionalnog stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla doseći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

- Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa - kazala je Markotić za RTL Danas. 

Vrhunac za tri tjedna?

- Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bismo mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu - dodala je.

Ministar Davor Božinović je danas spomenuo mogućnost otvaranja tržnica, no o tome moraju donijeti odluku epidemiolozi.

- Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera - rekla je Markotić za RTL.

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji samo Japan, a profesorica Markotić je istaknula što smo sve dobro napravili.

- Ne bih komentirala je li netko radio loše i zašto, za to bi trebalo par sati da analiziramo i vidimo gdje su eventualne pogreške. Mi smo zadovoljni drugim mjestom. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata. Imali smo i malo sreće da virus nije odmah ušao kroz zdravstvene institucije kao recimo u Sloveniji. Uvodili smo postepeno i razumno mjere tako da su ih ljudi mogli prihvatiti. Imamo puno akumuliranog iskustva i mislim da je pristup racionalnog uvođenja mjera, kao i pridržavanja tih mjera od strane građana, bio učinkovit - kazala je.

U hrvatskom slučaju, kaže Markotić, dobro je što za većinu oboljelih znamo kako su se zarazili.

- Koliko mi je poznato jedan od razloga uspjeha je da znamo čiji su kontakti, možda za dvoje troje se nije znalo kako su se razboljeli, to je iznimno važno - istaknula je.

Markotić kaže da je svjesna da se i ona sama može zaraziti, ali ističe da je njen posao liječnice da pomogne građanima. Posebno važnu ulogu imaju, kako je rekla, i novinari.

- I ja ću sigurno uskoro biti puno više s pacijentima. I novinari čine veliku stvar, čestitam na profesionalnosti. Utjecaj medija je jedan od razloga da smo uspješni, jer su jasno i kontinuirano prenosili informacije - zaključila je za RTL.

Vaša reakcija na temu