Ante Pranić: Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova treba ukinuti

Ante Pranić: Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova treba ukinuti

Frustrira ma lakoća obećavanja, površnost predlaganja Zakona i suštinsko nerazumijevanja težine života u brdsko-planinskom području

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, zalaže se za ukidanje Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Evo  što je objavio u srijedu navečer na Facebooku:

- Kažu da kreće rekonstrukcija Vlade RH. Mišljenja sam da je potrebno smanjiti broj ministarstava, a krenut ću s razlogom od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje bi trebalo spojiti s Ministarstvom financije. Nije to stvar politike već stvar nerada jer spomenuto Ministarstvo ne poštuje vlastite rokove vlastitih zakona. Objasnit ću.

Dolazim iz brdsko-planinskog područja Hrvatske na kojem živi preko 200 000 ljudi, tj. pokušava živjeti i preživjeti. Riječ je o prostorima Dalmatinske zagore, Gorskog kotara, dijelova Like i Zagorja. Kao žedan kamen čekali smo novi Zakon o brdsko-planinskom područjima Hrvatske koji je imao cilj pridonijeti gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s posebnostima i načelima zakona kojim se uređuje regionalni razvoj Republike Hrvatske. Zakon je stupio na snagu 1.1.2019. godine. Definirani su pojmovi 'gorski proizvod' i 'gorska iskaznica' preko koji su trebali biti definirana prava i povlastice stanovnika iz brdsko-planinskog područja Hrvatske. Pravilnike koji definiraju mjere, aktivnosti i način provođenja trebalo je donijeti ministarstvo nadležno za regionalni razvoj. Danas je 10.7., šest mjeseci je prošlo od stupanja na snagu Zakona, a nikakvih Pravilnika nema koji bi trebali olakšali život preko 200.000 ljudi na brdsko-planinskom području Hrvatske. Nema ni nacrta. Nema ničega, a ja se pitam čemu ministarstvo koje ne poštuje vlastite rokove vlastitih zakona.

Ponovno svi dođite u Split na Ekonomski fakultet i pitajmo se o budućnosti životu u Zagori. Ma... toliko me ovo frustrira, ta lakoća obećavanja, površnost predlaganja Zakona i suštinsko nerazumijevanja težine života u brdsko-planinskom području Hrvatske. Bez obzira koliko se mi na lokalnim razinama borili i širili optimizam, svatko na svoj način, s ovakvim odnosima i nečinjenjem nadležnih ministarstava postat ćemo jedan obični brdsko-planinski rezervat u prirodi u kojem će svega biti, svega osim ljudi.

Prestanite nam davati lažne nade preko lažne regionalne politike, recite nam da se sami snađemo, jer lakše je živjeti u stvarnosti koliko god bila gorka i teška, nego sanjati u zabludi o nekoj pomoći koja nikada neće doći.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48245, "");
Pregledaj komentare